Hoppa till huvudinnehåll

Patrik utförde Nordens första ansiktstransplantation

Patrik Lassus
Patrik Lassus jobb som plastikkirurg kräver precision och planering. Patrik Lassus Bild: Yle/Parad Media patrik lassus

Hittills har det utförts cirka trettio lyckade ansiktstransplantationer i världen, varav den första i Norden leddes av Patrik Lassus, docent i plastikkirurgi vid Tölö sjukhus i Helsingfors.

Det gäller att ha stadig hand, nerverna i skick och ett skickligt handlag då man utför något så komplicerat som en ansiktstransplantation. Det vet Patrik Lassus, som tillsammans med sitt läkar- och sjukvårdsteam planerade för den legendariska ansiktstransplantationen i fem år.

I sitt jobb som kirurg opererar Patrik med mikroskop. Nålen och tråden han använder är så små att man inte kan se dem med blotta ögat. Eftersom händerna är kirurgens verktyg, är det oerhört viktigt att se till att de fungerar som de ska.

– Jag försöker att vara aktsam med mina händer, försöker till exempel undvika situationer där jag kan få sår, säger Patrik.

Drömyrket

Han berättar att han som ung egentligen ville bli formgivare, men det blev ändå medicin och senare kirurgi. Å andra sidan sysslar han ju i allra högsta grad med formgivning även som plastikkirurg, då han skulpterar fram patienternas ansikten.

– Men vad gäller en ansiktstransplantation så handlar det inte om utseende eller skönhet, utan om funktionalitet.

Att Patrik gillar att jobba med händerna märks också vad gäller hans hobby, som är att snickra. På somrarna snickrar han dockmöbler till sina flickor, en hobby som han inte kan ha på helgerna eftersom det finns risk för att han får något sår på händerna.

Nytt ansikte, nytt utseende

Den opererade patientens ansikte var svårt skadat efter en olycka, och det nya ansiktet togs alltså från en död person. Men ingen fara – patienten kommer inte att likna ansiktets förre ägare. Alla ansiktsdrag, nerver och blodkärl har nämligen skulpterats om.

– Men det tar tid innan patienten får någon känsel i ansiktet och innan miner och tal börjar fungera som det ska. Rehabiliteringen kan ta upp till tre år.

Det var i början av året som läkarteamet under ledning av Patrik utförde ansiktstransplantationen. Operationen tog över trettio timmar i anspråk. Efter det lyckade resultatet är man redan i färd med att planera nästa ansiktstransplantation.

Efter Nio om temat Händer, den 5 maj på Yle Fem kl.21 och på Arenan.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem