Hoppa till huvudinnehåll

Polisen övervakar lättrafik i korsningar

cyklist på övergångsställe
Arkivbild. cyklist på övergångsställe Bild: Yle/Emmi Bergvik övergångsställe

Nästa vecka ska polisen övervaka fotgängares, cyklisters och mopedisters beteende i trafiken. Det mesta av övervakningen sker i korsningar och då ser man också på andra fordon.

Polisen vill öka trafiksäkerheten i synnerhet på skyddsvägar.

– Säkerheten i den lätta trafiken bör hela tiden ligga i fokus för trafiksäkerhetsarbetet. Polisen strävar också under denna övervakningsperiod att förebygga olyckor i synnerhet i den lätta trafiken, berättar polisinspektör Timo Ajaste vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Ifjol skadades ungefär 800 cyklister, 630 mopedister och 460 fotgängare i vägtrafiken. Antalet mopedolyckor har det senaste året minskat mer än vad cykel- och fotgängarolyckorna gjort. Ifjol var de vanligaste typerna av olyckor inom den lätta trafiken "cyklist på cykelväg i korsning" och "olycka med fotgängare på skyddsväg".

– Under övervakningsperioden infaller den nationella olycksdagen som ordnas fredagen den 13 maj. Temat i år är förebyggande av olyckor som sker när man har bråttom, och det är också en bra målsättning i trafiken till och från arbetet, säger Ajaste.

Olyckor med fotgängare och cyklister sker vanligtvis vardagar på väg till jobb eller skola. Under veckosluten sker flest olyckor på fredagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten