Hoppa till huvudinnehåll

Räikkönens motorsportbana väcker protester

På Kimi Räikkönens mark på Porkala udd har en bana för motorsport byggts utan tillstånd. Kyrkslätts kommun utreder nu om tillstånd överhuvudtaget behövs. De som bor i området eller har fritidsstugor där överväger att göra en polisanmälan.

På Porkala udd har vintern fört med sig en splitterny motocrossbana mitt i skogen.

Otaliga lastbilslaster med sand har dundrat fram och tillbaka på vägarna och boende i området har börjar undra vad som riktigt är på gång. Tack vare tips till Yle Spotlight har vi också tittat närmare på bygget.

Det första vi kan notera är att det är formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen som äger marken där banan finns. Det andra vi konstaterar är att det inte finns något tillstånd för att bygga den.

Patrick Eriksson tittar på dator.
Patrick Eriksson tittar på dator. Bild: Yle/ Diego Ginartes patrick eriksson

– Som jag ser det strider Räikkönens motocrossbana mot bestämmelser i terrängtrafiklagen och miljöskyddslagen, säger Patrick Eriksson.

Han är ordförande i Porkala ungdomsförening och har ett fritidshus i området. Han är arkitekt till yrket och därmed inte helt ovan inför dylika frågeställningar.

När det körs på banan säger Eriksson att det låter som om 10 skogshuggare sågar med motorsåg bakom huset.

Oklart om tillstånd behövs

På Kyrkslätts kommun säger man att byggnadstillstånd inte behövs. Strikt taget handlar det bara om trädfällningsarbeten och jord- och sandarbeten vilket inte kräver något byggnadstillstånd.

Eventuellt kan det behövas någon form av miljötillstånd. Sari Soini som är miljöchef på Kyrkslätts kommun säger att det beror på verksamhetens omfattning.

Miljöchef Sari Soini i Kyrkslätts kommun.
Miljöchef Sari Soini i Kyrkslätts kommun. Bild: Yle/ Diego Ginartes sari soini

– Vi har begärt att markägaren ska ge oss en utredning över verksamheten. När vi får den kan vi ta ställning till om tillstånd behövs, säger hon.

Kommunen bestämmer

Det som i varje fall är klart är att det är kommunen som besluter om något tillstånd behövs eller inte.

På Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM) citerar jurist Satu Lyytikäinen miljöskyddslagen. Enligt den kräver motorsportbanor miljötillstånd.

Det är kommunens miljövårdsmyndighet som behandlar ansökan om miljötillståndet och det är också samma instans som avgör om något tillstånd behövs.

– Det är alltså kommunen som avgör den här frågan, säger Satu Lyytikäinen.

"Det är ett klart fall"

Enligt Patrick Eriksson är det ingen fråga om tillstånd behövs eller inte. Han tycker att det är klart att tillstånd behövs med hänvisning till både terrängtrafiklagen (paragraf 30) och miljöskyddslagen (paragraf 27).

– Miljösidan vid kommunen borde ha krävt ett tillstånd före banan byggdes. Om det här är gjort utan tillstånd så är det ett brott mot miljöskyddslagen.

Han påpekar att tillstånd behövs åtminstone för bullret som "orsakar klara olägenheter för omgivningen".

Patrick Eriksson säger att man har funderat på att göra en polisanmälan för att få svar på om banan bryter mot nämnda lagar.

Stängd grind till motocrossbanan
Grinden till banan tyder på att det inte är meningen att allmänheten ska få använda den. Stängd grind till motocrossbanan Bild: Yle motocrossbana

Kimi Räikkönen har meddelat via ombud att han tänker svara på kommunens frågor men avböjer från att kommentera saken till pressen.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle