Hoppa till huvudinnehåll

SDP störst i nya partienkäten - alla tiders siffror för De gröna

Yles partimätning april 2016
Väljarstödet för partierna i april 2016 Yles partimätning april 2016 Bild: Yle Grafik,yles partimätning

Socialdemokraterna har det bredaste väljarstödet just nu, visar Yles färska partienkät. Väljarstödet har också ökat för De gröna, medan resultatet för Sannfinländarna är det sämsta på sex år, alltså sedan maj år 2010.

Väljarstödet för SDP är 21,5 procent, medan Centern som i den senaste mätningen var största parti har dalat till andra plats med 20,4 procent.

Väljarstödet för Samlingspartiet ligger på ungefär samma nivå som tidigare, 17 procent. Ordförandekampen i partiet har alltså inte påverkat siffrorna.

De gröna ligger på fjärde plats med 13,5 procent. Det är det bästa resultatet någonsin för partiet i en Yle-enkät.

De Gröna har klart distanserat Sannfinländarna, vars väljarstöd har sjunkit till 8,5 procent. Det är nu på samma nivå som i maj år 2010, då stödet för partiet började stiga fram till valskrällen år 2011.

Oppositionen leder över regeringen med 5 procentenheter

Också väljarstödet för Vänsterförbundet är 8,5 procent. Ordförandekampen i partiet har inte påverkat siffrorna märkbart.

Väljarstödet för Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna är i praktiken oförändrat.

Oppositionen är nu betydligt populärare än regeringen. Det sammanlagda väljarstödet för oppositionspartierna är 51,6 procent, för regeringspartierna 45,9 procent.

Yle-enkäten gjordes av Taloustutkimus mellan den 4 april och den 3 maj. Taloustutkimus intyervjuade 4361 personer och frågade bland annat vilket parti personen skulle rösta på om det nu vore riksdagsval.

Felmarginalen är 1,3 procentenheter i vardera riktningen för de största partierna.

Välj partier:
Saml SDP Sannf C Grön V SFP KD Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Viktiga datum:
Datum

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/TNS-Gallup.

Läs också