Hoppa till huvudinnehåll

Tolkisförälder: ”Kanske vi kan utreda alternativ E, G, F och H också”

Barackerna har flyttat på sig.
Tolkis skola är i baracker. Barackerna har flyttat på sig. Bild: Yle/Benjamin Helling tolkis skola

Tolkis skola i Borgå har rivits, och eleverna håller till i baracker i väntan på beslut om vad som ska hända i framtiden. Nu har också plan C och D kastats fram, och Hem och skolas ordförande är frustrerad då de konkreta besluten dröjer.

Det är fortfarande oklart hur det blir med Tolkis skola och Gammelbacka skola.

Ursprungligen skulle en ny svensk skola med dagis byggas i Tolkis, men i december beslöt Borgå att utreda också plan B med en tvåspråkig skola, förskola och inget dagis.

Nu ligger också alternativ C och D på bordet, enligt uppgifter som Yle Östnyland har fått.

Enligt alternativ C byggs skolan i Tolkis enligt ursprungsplanen, men den blir enspråkigt finsk. I stället skulle barnen från Tolkis och Gammelbacka gå i den planerade Västra enhetsskolan.

Den något orealistiska alternativ D går ut på att ingen skola byggs i Tolkis. I stället får Borgå betala böter åt entreprenören.

– Nu har vi då alternativ A, B, C och D, men vi kan säkert fortsätta på E, G, F och H också. Det här känns ju som en oändlig fars, säger Anna Mansner-Lönnqvist som är ordförande för Hem och skola i Tolkis.

Allt står stilla

Mansner-Lönnqvist säger att det för henne känns som ett orealistiskt alternativ att tvinga barnen att vänta på att Västra enhetsskolan byggs, i och med att de redan har väntat så länge.

Den gamla skolan är riven och eleverna får hålla till i baracker i väntan på beslut om framtiden.

Allt står ju stilla nu. Man skaffar ingenting nytt till skolan, utan bara väntar på ett beslut. Undervisningen lider, skulle jag nog säga.― Anna Mansner-Lönnqvist

Enligt den svenska utbildningschefen Rikard Lindström verkar den svenska utbildningssektionen fortfarande stå bakom ursprungsplanen, det vill säga en svensk skola och med dagis i Tolkis.

Anna Mansner-Lönnqvist säger att det känns bra att veta att sektionen ändå verkar stöda ursprungsplanen.

– I och med att det är det alternativet som har utretts mest noggrant och bäst så tycker jag att det är dumt att allt går till spillo om man börjar med väldigt många nya utredningar.

Känns som om föräldrarnas röst inte blir hörd

Hon säger att det just nu känns som om att beslutsfattarna inte lyssnar till föräldrarnas åsikter.

– Vårt önskemål har varit att man skulle hålla sig till de beslut som redan tidigare har fattats och inte hela tiden dra ut på byggstarten. Men det tycks inte beaktas.

Enligt henne har också barnen nu börjat märka av obeslutsamheten kring skolbyggena.

– De har på någon nivå insett att ingenting tycks hända, och man börjar nog märka en viss frustration. Att det redan finns hos barnen tycker jag inte känns så bra.

Anna Mansner-Lönnqvist säger att Hem och skola aktivt fortsätter att följa med beslutsprocessen och försöker påverka där det är möjligt.

Läs också