Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Globala uppvärmningen kan förvärras

Isberg i sydvästra Grönland, Skovfjord
Isberg i sydvästra Grönland, Skovfjord Bild: EPA/ Kirsten Petersen / Nordfoto isberg,skovfjord

Den genomsnittliga temperaturen i världen kan komma att stiga med hela fyra grader. Detta trots överenskommelser om att stävja temperaturstegringen. Det säger den före detta ordföranden för FN:s klimatpanel.

Robert Watson ledde klimatpanelen 1997-2002. Han varnar nu världens regeringar för en alltför optimistisk syn på klimatförändringen efter klimatavtalet i Paris ifjol.

- Om vi inte lyckas driva igenom besluten i Paris-avtalet kan temperaturen stiga med tre eller fyra grader, säger Watson.

Målet i överenskommelsen är en temperaturstegring på högst 1,5 grader. Nästan alla 195 länder som deltog i mötet undertecknade avtalet.

Förberedelser krävs

En del forskare har ifrågasatt realismen i avtalet. De har också frågat sig om världens länder på riktigt är redo att vidta de åtgärder som krävs för att nå målet.

Robert Watson säger att regeringarna inte kan lita på att temperaturstegringen faktiskt stävjas till 1,5 grader.

Han uppmanar länderna att förbereda sig på värre scenarier och bedöma vilka effekter en temperaturstegring på upp till fyra grader kan innebära.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes