Hoppa till huvudinnehåll

Svenska polisen slår larm om otrygga kryssningar

M/S Silja Serenade i Värtahamnen i Stockholm.
Tallink Siljas M/S Silja Serenade i Värtahamnen i Stockholm. M/S Silja Serenade i Värtahamnen i Stockholm. Bild: Ingemo Lindroos Tallink Silja,Silja Line,M/S Silja Serenade

Stockholmspolisen kräver att rederierna tar sitt ansvar efter flera misstänkta våldtäkter ombord på kryssningsfartygen.

Debatten har varit livlig i Sverige efter ett par fall av misstänkta våldtäkter ombord på Tallink Siljas fartyg.

Problemen med bristande säkerhet gäller främst studentkryssningar och andra temakryssningar, där nöjesbolag hyr in sig på färjorna. Bara i år samlar de svenska studentkryssningarna tiotusen ungdomar i åldern 18-20 år.

Unga tjejer vittnar om en otrygg kultur ombord. En diskussion har uppstått i svenska medier om grabbiga stämningar och hot, överfulla unga och tjejer som riskerar att råka illa ut.

Polisen oroad

Stina Stefansson skriver om sina erfarenheter från en studentkryssning på sin blogg.

"Ett främmade killgäng ville att jag skulle suga alla deras kukar för att de skulle bjuda på en cigg" och "när jag gick ensam genom en korridor vid 11 på förmiddagen valde jag en omväg för att inte passera den öppna hyttdörren där jag bara hörde mansröster", skriver Stefansson.

Stockholmspolisen har redan länge uttryckt sin oro över utvecklingen.

- Vi står ju och tar emot båten när den kommer i land efter de här temakryssningarna. Vi kan se att de som kommer är väldigt väldigt slitna och oerhört bakfulla. Och vi får ju ta hand om efterbörden i form av våldsbrott och sexualbrott i den händelse de har förekommit ombord på båtarna, säger insatsledare Per Edqvist vid polisområde Stockholm city.

Tallink Silja ser inga större problem

Men på Tallink Silja säger man att de flesta som åker med på studentkryssningarna är väldigt nöjda, trots att man beklagar att misstänkta våldtäkter har inträffat. Men rederiet anser inte att det finns ett utbrett problem med utskänkningen och bristande säkerhet.

- Vi arbetar ju ständigt med det här som brukar kallas en ansvarsfull alkoholservering, och att det inte ska överserveras. Vi tycker att vi lyckas ganska väl med det överlag. Det som serveras över disk har vi väldigt god kontroll på, säger Hans Friberg, talesperson för säkerhet och miljö på Tallink Silja.

"Tallink Silja lever inte upp till överenskommelser"

Flera rederier har tidigare haft liknande problem med misstänkta våldtäkter, men Tallink Siljas kryssningar har stått i fokus efter de fall som har fått uppmärksamhet under våren.

För ett par år sedan genomfördes projektet Safe Baltic Cruises då polisen samarbetade med rederierna. Då skrev man på en överenskommelse om flera förbättringar, som att se till att ingen alkohol säljs till till minderåriga eller berusade.

Vid en kontroll på ett av Silja Lines fartyg har det kommit fram att ingen av överenskommelserna följdes, uppger Stockholmspolisen för Yle.

- Jag är lite förvånad över att polisen kommunicerar det här på det här sättet. Vi lever fortfarande upp till ett antal åtgärder som kom fram under projektet, svarar Friberg.

Vad innebär det konkret?

- Vi anpassar serveringen av drycker till den typ av kryssningar som vi har. På studentkryssningarna serverar vi inte stora drinkar och vi har ett anpassat antal vakter ombord. Listan är lång.

Polisen kräver mera

Men Stockholmspolisen anser att åtgärderna inte är tillräckliga.

- Jag tycker att driver man en verksamhet så är man ansvarig för att ordning och reda råder på båtarna. Att om jag åker med ett fartyg tvärs över Östersjön så ska jag vara säker på att inte råka ut för något, säger Edqvist på Stockholmspolisen.

- Det ansvaret ligger på rederierna. Det handlar om deras varumärke också - att det ska kännas tryggt att åka med båtarna. Det är en förhoppning som jag ställer på dem, att de jobbar med det.

Rederiet anser å sin sida att man redan tar sitt ansvar.

- Vi tycker att vi tar vårt ansvar och vi samarbetar med polisen i alla frågor så mycket det går, säger Friberg.

Den svenska polisen har föreslagit en lagändring som skulle göra det möjligt för polisen att bevaka studentkryssningarna ombord på färjorna för att minska risken för brott.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes