Hoppa till huvudinnehåll

Varmt fortfarande nästa vecka - torkan ökar risk för markbränder

Kvinna sitter på en bänk och tittar på en mogiltelefon
Kvinna sitter på en bänk och tittar på en mogiltelefon Bild: All Over Press värme,Sommarväder,Solsken,cyklar

Vårens hittills högsta temperaturer mättes under torsdagen i Uttis i Kouvola, där det var 22,6 grader varmt på torsdag eftermiddag.

Temperaturen har bara stigit under veckan, det tidigare rekordet var från onsdagen, då det far 21,4 grader varmt i Anjala i Kouvola.

Yles meteorolog Toni Hellinen tror att det varma vädret fortsätter i södra Finland åtminstone hela veckoslutet.

- Det ser ut som att det kommer att vara varmast i södra Finland på söndagen.

Däremot ser det ut att bli svalast i Lappland på söndagen. I Lappland kan det regna redan på fredagen, till och med mera än på söndagen, tror Hellinen.

Enligt långtidsprognosen kommer värmen att hålla i sig i hela södra Finland långt in på nästa vecka men det blir svalare i Lappland och mellersta Finland.

- Just nu ser det inte ut som att den kallare luften i norr kommer att nå södra Finland, säger Hellinen.

Markbränder på många håll

Tiotals markbränder härjade under torsdagen på olika håll i landet, till följd av de senaste dagarnas torra och varma väder.

I Lahtis brann det på ett ungefär fem hektar stort område på ett hygge. Det är oklart hur branden började. Flera brandkårsenheter ryckte ut och lyckades släcka den.

I Nyslott brann marken på ett ungefär två hektar stort område. Den branden fick sin början då någon brände ris och gräs.

Meteorologiska institutet utfärdade i torsdags en varning för gräsbränder som gäller stora delar av landet, och läget lär inte lätta eftersom det varma och torra vädret ser ut att hålla i sig.

Terräng brinner.
Arkivbild Terräng brinner. Bild: Räddningsverket horsbäckvägen,Raseborg