Hoppa till huvudinnehåll

300-metersrekordet i fridykning kan slås vid VM i Åbo

Fridykning i simhall.
Fridykning i simhall. Fridykning i simhall. Bild: Elina Manninen Fridykning,impivaara simhall,dykning

I månadsskiftet juni-juli ordnas världsmästerskapen i fridykning i Åbo.

Då anmälningstiden gick ut hade nästan 100 fridykare från mer än 20 länder anmält sig.

Fridykning går ut på att man med ett enda andetag dyker så långt eller djupt som möjligt, eller att man håller andan så länge som möjligt.

Vid VM i Impivaara simhall tävlas det i tre grenar; statisk dykning (hålla andan), samt dynamisk dykning (längddykning) med och utan fenor.

Intresset för fridykning har ökat de senaste åren. Tidigare i veckan slog fridykaren William Trubridge sitt eget världsrekord när han dök till 124 meters djup utan lufttuber eller annan gas.

Enligt Finska dykarförbundet finns det chanser att man i år slår 300 metersgränsen i längddykning, kanske i samband med VM-tävlingarna i Åbo.

Fridykning med fenor i Impivaara simhall.
Fridykning med fenor i Impivaara simhall. Fridykning med fenor i Impivaara simhall. Bild: Elina Manninen Fridykning,dykning,Fenor,impivaara simhall
 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland