Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande städar för att tacka Vasa stad

Man kallar det en grön dag. Löven försvinner i rask takt när ett tjugotal personer räfsar vid grönområdet intill fängelset.

Det är ett sätt för de asylsökande på Vasa mottagningscentral att säga tack för att de blivit väl mottagna av Vasa stad.

Idén kläcktes av de asylsökande själva och av missionskyrkan. De asylsökande som är på plats och räfsar träffas i missionskyrkan varje onsdag.

Förutom tjugotalet asylsökande finns också ett par personer från staden och ett par från missionskyrkan på plats och räfsar vid grönområdet intill fängelset.

Pia Pajunurmi, chef på Vasa mottagningscentral.
Pia Pajunurmi Pia Pajunurmi, chef på Vasa mottagningscentral. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa mottagningscentral,Vasa

Pia Pajunurmi är chef på Vasa mottagningscentral.

- De vill hjälpa till med att snygga upp stan och också visa sin tacksamhet gentemot Vasa stad, säger Pajunurmi.

Staden bidrar med alla nödvändiga redskap.

- Allt har lånats ut av staden. Det här är ett bra initiativ av kunderna (de asylsökande) och staden har också bidragit fint.

Tack för respekten

En av dem som drivit på idén med en grön dag är Anwar Naser från Irak. Han är såväl biolog som ingenjör till utbildningen. Han vill helst jobba som ingenjör, något som hans t-skjorta skvallrar om.

Anwar Naser räfsar på grönområdet intill Vasa fängelse.
Anwar Naser Anwar Naser räfsar på grönområdet intill Vasa fängelse. Bild: Yle/Joni Kyheröinen räfsning,asylsökande (process),asylsökande,Vasa

- Vi vill hjälpa Vasa stad med städningen inför sommaren. Ett tack för allt de har gett oss och den respekt de har visat oss. Oberoende språk, ursprung och hudfärg, säger Naser.

I dagsläget har mottagningscentralen 479 asylsökande. I slutet av maj förväntas antalet vara nere i 450.

Läs också