Hoppa till huvudinnehåll

Bränning av ris ledde till markbränder i Västnyland

Rök i skogen.
Det råder fara för gräsbrand i Västnyland för tillfället. Rök i skogen. Bild: Yle/Tove Virta restaurering av betesmark

Flera markbränder inträffade på olika håll i Västnyland på torsdagen (5.5). I samtliga fall hade branden sin början i att personer hade bränt ris.

Strax innan klockan två på eftermiddagen ryckte räddningsverket ut till Rekubyvägen i Bromarv där ett fyra meter högt träd stod i lågor. Invånaren lyckades själv släcka branden.

En timme senare brann det i Ingå skärgård på ön Kälkö, söder om Barösund. Där hade en stugägare bränt ris och elden spred sig till den närliggande terrängen. Elden hann sprida sig till ett 4500 kvadratmeter innan räddningsverket nådde fram.

Obevakad rishög antände åker

Vid femtiden på torsdagen brann det vid Västerbackavägen i Ingå. En brinnande rishög hade lämnats obevakad en stund och under tiden spreds elden till en närliggande åker med torrt hö. Elden spred sig sig i rask takt med hjälp av vinden.


Västra Nylands räddningsverk skriver på Twitter att det nu är fara för gräsbrand i Västnyland. Räddningsverket rekommenderar att man skippar att bränna skräp och i stället njuter av den friska luften.