Hoppa till huvudinnehåll

Det eviga underhållet och ett staketbygge

Det är bra att komma ihåg att allt som byggs också behöver underhållas. Det gäller växthus, staket och plank, bryggor - ja, till och med små fågelholkar.

Vi hade en riktigt fin och frodig trädgård när jag var liten. Vi hade äppelträd, ett litet växthus, grönsaksland, morötter, potatis och massor av jordgubbar, svarta vinbär och trädgårdshallon. Det var min pappa som hade trädgården som sin hobby och vi andra hjälpte till.

I jordgubbslandet kämpade han och vi mot röta och myror och i växthuset mot frost, torka, värme och bladlöss. En gång skulle kvarterets alla barn samla nyckelpigor till växthuset. Nyckelpigornas uppgift skulle bli att äta upp alla bladlöss. Vi fick en mark per nyckelpiga. Det tokiga var att nyckelpigorna fick för varmt i växthuset och flög ut igen. Vi fångade in dem på nytt och "en mark per nyckelpiga"-räkneverket tickade på. Det blev en lukrativ inkomskälla för arbetarna, men dyrt för bonden. Allt medan lössen fortsatte att gnaga på som vanligt.

Morots- och potatislanden skulle gödslas och mullen noggrant justeras till rätt PH-värde. Ju bättre värde och fluffighet i jorden desto mer jobb med gallring och ogräsbekämpning. Trädgårdshallonen blåste omkull och äpplena fick skorv. Vi filade på kanten mellan grusgångarna och gräsmattan, en gräsmatta som trots alla ansträngningar pendlade mellan mossighet och torka.

Trots allt detta kämpande var det fina tider. Allt skördades och lagrades. Morötter lagrades i sand i kylrummet, lök torkades i pannrummet och vinteräpplen radades i lådor som importäpplen kommit i till butiken. Lagrena var fyllda på hösten och vi fick äta hur mycket jordgubbssylt vi ville. Jag är fortfarande beroende av svartvinbärssaft, det blev så mycket av den varan redan från barnsben.

Arbetsfördelningen var den att pappa odlade och mamma förädlade. Jag minns inte att trädgården och bemästrandet av naturen skulle ha varit ett tungt arbete för oss barn, vi skuttade nog mest glatt omkring. Det var bara när vi jobbade med nyckelpigorna och när min storasyster snubblade på den nya vattenspridaren så den blev platt, som det blev lite för mycket för oss allihop.

Min pappa är inte speciellt nostalgisk. Plötsligt ett år lades odlandet ner och cykling blev hans nya hobby. Vegetationen tog snabbt över, men pappa tyckte att kampen var slut. Han hade äntligen blivit ett med naturen.

Så är det också med allt man bygger - man skall ligga i. Det skall målas om och ses över. Det söndriga och murkna skall repareras och bytas ut. Det går att hålla byggen fina och intakta men de kräver ett livslångt underhåll. Man håller på så länge det känns roligt, sedan lyfter man bara händerna och låter förfallet ta över. Då är det bra om man använt så naturvänliga material som möjligt.


Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

 • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

  Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

  Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

 • Lampskärm i papper

  Se ljuset med en lampskärm i papper!

  Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

 • Svarva en mortel i björk och ask

  Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

  Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

 • Bröd med insektmjöl

  Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

  Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

 • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

  Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

 • Marockanska inlagda citroner

  En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

  Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

 • Citrus confit

  Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

  Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Svarva en mortel i björk och ask

  Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

  Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

 • Lampskärm i papper

  Se ljuset med en lampskärm i papper!

  Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

 • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

  Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

  Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

 • Gröt med rökt råg och kryddor

  Varför inte koka en god råggröt till middag?

  Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

 • Kitsch och ett gammalt gökur

  Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

  Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

 • Bröd med insektmjöl

  Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

  Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Marockanska inlagda citroner

  En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

  Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

 • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

  Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

  Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

 • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

  Lär dig sabrera champagnen elegant!

  Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.