Hoppa till huvudinnehåll

Det eviga underhållet och ett staketbygge

Det är bra att komma ihåg att allt som byggs också behöver underhållas. Det gäller växthus, staket och plank, bryggor - ja, till och med små fågelholkar.

Vi hade en riktigt fin och frodig trädgård när jag var liten. Vi hade äppelträd, ett litet växthus, grönsaksland, morötter, potatis och massor av jordgubbar, svarta vinbär och trädgårdshallon. Det var min pappa som hade trädgården som sin hobby och vi andra hjälpte till.

I jordgubbslandet kämpade han och vi mot röta och myror och i växthuset mot frost, torka, värme och bladlöss. En gång skulle kvarterets alla barn samla nyckelpigor till växthuset. Nyckelpigornas uppgift skulle bli att äta upp alla bladlöss. Vi fick en mark per nyckelpiga. Det tokiga var att nyckelpigorna fick för varmt i växthuset och flög ut igen. Vi fångade in dem på nytt och "en mark per nyckelpiga"-räkneverket tickade på. Det blev en lukrativ inkomskälla för arbetarna, men dyrt för bonden. Allt medan lössen fortsatte att gnaga på som vanligt.

Morots- och potatislanden skulle gödslas och mullen noggrant justeras till rätt PH-värde. Ju bättre värde och fluffighet i jorden desto mer jobb med gallring och ogräsbekämpning. Trädgårdshallonen blåste omkull och äpplena fick skorv. Vi filade på kanten mellan grusgångarna och gräsmattan, en gräsmatta som trots alla ansträngningar pendlade mellan mossighet och torka.

Trots allt detta kämpande var det fina tider. Allt skördades och lagrades. Morötter lagrades i sand i kylrummet, lök torkades i pannrummet och vinteräpplen radades i lådor som importäpplen kommit i till butiken. Lagrena var fyllda på hösten och vi fick äta hur mycket jordgubbssylt vi ville. Jag är fortfarande beroende av svartvinbärssaft, det blev så mycket av den varan redan från barnsben.

Arbetsfördelningen var den att pappa odlade och mamma förädlade. Jag minns inte att trädgården och bemästrandet av naturen skulle ha varit ett tungt arbete för oss barn, vi skuttade nog mest glatt omkring. Det var bara när vi jobbade med nyckelpigorna och när min storasyster snubblade på den nya vattenspridaren så den blev platt, som det blev lite för mycket för oss allihop.

Min pappa är inte speciellt nostalgisk. Plötsligt ett år lades odlandet ner och cykling blev hans nya hobby. Vegetationen tog snabbt över, men pappa tyckte att kampen var slut. Han hade äntligen blivit ett med naturen.

Så är det också med allt man bygger - man skall ligga i. Det skall målas om och ses över. Det söndriga och murkna skall repareras och bytas ut. Det går att hålla byggen fina och intakta men de kräver ett livslångt underhåll. Man håller på så länge det känns roligt, sedan lyfter man bara händerna och låter förfallet ta över. Då är det bra om man använt så naturvänliga material som möjligt.


Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.