Hoppa till huvudinnehåll

Har vi en åsiktskorridor i Finland?

Olika symboler för åsikter.
Olika symboler för åsikter. Olika symboler för åsikter. Bild: Sus Productions symboler,grafik (bildkonst),åsiktskorridoren

En plats som stänger in rebellerna och bildstormarna i en trång återvändsgränd av politisk korrekthet? En självpåtagen offerkofta för rasister och antifeminister?

Meningarna om den symboliska åsiktskorridoren går i sär. Inte minst bland journalister, politiker och opinionsbildare. Följ med på vår resa in den mytomspunna passagen och se var den mynnar ut - i medelklassigt samförstånd och kumbaya runt lägerelden eller i oresonligt näthat och paranoid polemik.

WC-borsten symboliserar dålig journalistik.
WC-borsten symboliserar dålig journalistik. diskborstar,symboler,opinioner,åsiktskorridoren
Änglavingar symboliserar tro, religion och andlighet.
Änglavingar symboliserar tro, religion och andlighet. symboler,tro,religioner,andlighet (religiösa fenomen),åsiktskorridoren,Ängel,vingar
Knytnäven är en symbol för hat och missnöje.
Knytnäven är en symbol för hat och missnöje. Knytnäve,opinioner,hat,missnöje,susanne skata,symboler

Är det sant som det sägs: internet never forgets? Får man kritisera andra kulturer? Får man driva med dem? Vem plaskar mest i den finlandssvenska medieankdammen? Vad är skillnaden på en journalist och en aktivist och är det sant som det sägs: att makten behöver en ordentlig glödkolv i a-slet?

Ole Norrback
Ole Norrback Ole Norrback Bild: Sus Productions Ole Norrback,åsiktskorridoren,opinioner
Laura Klingberg
Laura Klingberg Laura Klingberg Bild: Sus Productions åsiktskorridoren,opinioner
Henrik "Otis" Othman
Henrik "Otis" Othman Henrik "Otis" Othman Bild: Sus Productions Henrik Othman,opinioner,åsiktskorridoren

Möt chefredaktörer, ministrar, bloggare, trolljägare, journalistikstuderande och andra sanningssägare i ett brett och infallsrikt samtal OM själva samtalet. Om tyckandets tvivelaktiga taxonomi. Om diskursens dramatiska diskrepans. Hur ska samhällsdebatten föras? På vems villkor? Och när?

Frågorna är många, svaren är fler.

Åsiktskorridoren är ett projekt om debattklimatet i Finland 2016. Det är producerat för Svenska Yle av produktionsbolaget Sus Productions. Redaktörer är Jens Ganman och Susanne Skata. De har fått hjälp av Björn Dahlgren och Patrik Berg med den symboliska visualiseringen och av Tomas Birnik med ljudtekniken.

Susanne Skata och Jens Ganman står bakom Åsiktskorridoren.
Susanne Skata och Jens Ganman står bakom Åsiktskorridoren. Susanne Skata och Jens Ganman står bakom Åsiktskorridoren. Bild: Björn Dahlgren / Sus Productions Jens Ganman,åsiktskorridoren

Jens Ganman är en svensk journalist, musiker, satiriker och författare uppvuxen med inspirationskällor som Svenska MAD, The Young Ones och Torsten Ehrenmarks ironiska reseskildringar. Jens tror på åsiktskorridoren, men även på Bigfoot och på att Sverige snart kommer att sättas under någon form av nationellt förmynderskap.

Susanne Skata är finländsk journalist och medieproducent uppvuxen i en okomplicerad värld med ironiska i-landsproblem och ett överflöd av underhållning. Susanne ser många åsiktskorridorer i samhället och försöker tjuvlyssna vilt i alla, för att skapa sig en helhetsuppfattning om verkligheten. Hon hoppas att finländarna fortsätter vara så rakt på sak som vi påstår oss vara.

Lyssna på Åsiktskorridorens alla program på Arenan, följ med och delta i debatten på Svenska Yles webb och i Radiohuset i Radio Vega den 9-14 maj 2016.