Hoppa till huvudinnehåll

Inte bara rumpan bar när Tom of Finland gör rentré

Frimärke med Tom of Finland-motiv
Frimärke med Tom of Finland-motiv Bild: Itella touko laaksonen

Finlands hittills mest omfattande exposé av Tom of Finland visas på Helsingfors Konsthall hela sommaren. Utställningen The Pleasure of Play är fylld av klassisk homoerotisk konst men visar också nya sidor av konstnären Touko Laaksonen.

Söndagen den 8 maj är den finländska konstnären Touko Laaksonens födelsedag. Skulle mannen bakom Tom of Finland ha levt i dag hade han varit 96 år gammal.

Och visst har de homosexuellas rättigheter förbättrats sedan Laaksonen gick bort för 25 år sedan.

- Hans budskap till homosexuella var att slappna av, att bara njuta av livet och roa sig själv. Laaksonen öppnade dörren för de homosexuella. Han skulle vara glad över att homosexuella är mera jämställda i dag, säger Durk Dehner, ordförande för Tom of Finland Foundation.

Durk Dehner, ordförande för Tom of Finland Foundation, Helsingfors Konsthall, 2016
Durk Dehner Durk Dehner, ordförande för Tom of Finland Foundation, Helsingfors Konsthall, 2016 Bild: Yle/Julia Holmvik tom of finland foundation

Skepsis råder på hemmamarknaden

Det här är den mest omfattande Tom of Finland utställningen som ordnats i Finland någonsin. Närmare 200 verk från 1930-talet till 1991 ställs ut.

Att det skulle ta så här länge att ordna en Tom of Finland utställning av den här kalibern, förvånar Stefan Kalmàr som är kurator för utställningen och direktör vid Artists Space i New York.

Det visar att den homoerotiska konsten inte riktigt accepteras fullt ut i hemlandet ännu, anser han.

- Det är ett problem att det tog till år 2016 innan en av era nationella hjältar fick en av sina första större institutionella utställningar i Finland, säger Kalmàr.

Stefan Kalmàr, kurator för utställningen och direktör vid Artists Space i New York
Stefan Kalmàr är kurator för utställningen och direktör vid Artists Space i New York, USA. Stefan Kalmàr, kurator för utställningen och direktör vid Artists Space i New York Bild: Yle/Julia Holmvik artists space i new york

Nya sidor av Laaksonen blottas

Utställningen The Pleasure of Play handlar om att njutning är någonting som alla ska få ta del av.

Men förutom alla de klassiska homoerotiska konstverken, får besökaren också se en ny sida av Touko Laaksonen som många inte har sett förut.

Bland annat hade Laaksonen ett stort intresse för musiken och han har bland annat studerat på Sibeliusakademin

- Han var ju konstnärspianist, mångsidig designer och komponist, så det finns en komposition även här. Han var en otroligt mångsidig och intressant figur i Finlands kulturliv och i hela världen, säger Jan Förster, som är direktör för Helsingfors konsthall.

"Tom of Finland borde jämställas med Alvar Aalto"

För bara två år sedan fick Tom of Finland frimärken. Om man frågar arrangörerna dör inte varumärket Tom of Finland ut på länge. Tvärtom.

- Det handlar ju om njutning. Jag tror inte människor någonsin tröttnar på Tom of Finland, säger Dehner.

Utställningen, som är sammanställd i samarbete med Artists Space i New York, har fick mycket beröm när den visades i New York förra året.

Nu måste även Laaksonens hemland ta konstnären på allvar, anser Kalmàr.

- Det är på tiden att Finland vaknar upp och ger lika mycket uppmärksamhet till Tom of Finland inom konsten, som till exempel Alvar Aalto får när det gäller arkitektur.