Hoppa till huvudinnehåll

Ny publikskandal i Sverige – fem till sjukhus, en tappade medvetandet

Pyroteknik stör finalen i den svenska cupen.
Pyroteknik stör finalen i den svenska cupen. Pyroteknik stör finalen i den svenska cupen. Bild: All Over Press pyroteknik,bengaler,Svenska cupen i fotboll

Rasmus Schüllers BK Häcken vann över Malmö FF i den svenska cupen i fotboll – men firandet kom av sig. En person skadades av ett knallskott – fyra andra av bengalbränning. Alla uppsökte vård.

BK Häcken tog sin första titel på seniornivå efter ett straffdrama mot Malmö FF i den svenska cupen. Matchen stod 2–2 efter både full tid och förlängning.

Efter matchen kom det mesta ändå att handla om den senaste skandalen inom svensk fotboll. Fem personer tvingades söka läkarvård på grund av händelser under matchen.

”Jäkligt irriterad” efter att ha missat firandet

Jenny Sofia Andersson var nära det knallskott som kastades av en person i Häckens klack. Hon talade med Sportbladet efter händelsen.

– Jag kände direkt att jag fick smärta i trumhinnan, säger hon.

Andersson gick till akuten, men det var så lång kö så hon gick därifrån. Mest är hon ledsen över att ha missat den stora Häcken-festen.

– Jag har fortfarande ont i örat. Men framförallt är jag jävligt irriterad över att gå miste om en historisk dag. Man har varit på Häckens matcher i alla år, stått där i klacken i ösregn och stöttat laget, och nu kan jag inte fira titeln på grund av en sådan här skitsak.

Personen som kastade knallskottet omhändertogs genast av polis.

Hoppa över Twitterpostning

Bengaliska eldar och pyroteknik störde finalen i den svenska cupen.
Händelserna kastade en mörk skugga över finalen. Bengaliska eldar och pyroteknik störde finalen i den svenska cupen. Bild: All Over Press Svenska cupen i fotboll,Malmö FF,pyroteknik,bengaliska eldar

Fyra skadade av pyroteknik

Men det var inte allt.

Efter matchen informerade Malmö FF att fyra åskådare tvingats uppsöka sjukvård, på grund av pyroteknik i Malmö FF:s klack.

– En stor användning av pyroteknik inte bara försenade matchstarten utan orsakade även en brand i banderoller framför norra läktaren. Ni som antände pyroteknik igår skadade fyra medsupportrar så illa att de fick uppsöka sjukvård, skriver Malmö FF på sin webbplats.

MFF:s vd Niclas Carlnén säger till Sportbladet att en tappade medvetandet och ett fall var ännu allvarligare.

– I tre av fallen var det andningsbesvär och där blev en person medvetslös. Den fjärde personen vill jag inte gå in på vad det gällde, det var i alla fall också kopplat till röken, säger Carlnén till Sportbladet.

Skandalen är den andra i svensk fotboll på kort tid. För en vecka sedan stoppade en smällare mötet mellan MFF och IFK Göteborg.

Malmö tilldelades senare segern med 3–0.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport