Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Laine visade vägen mot den perfekta starten

Patrik Laine firar mål, Finland-Vitryssland, VM 2016.
Det blev två mål för Patrik Laine i VM-debuten. Patrik Laine firar mål, Finland-Vitryssland, VM 2016. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Världsmästerskapet i ishockey för herrar 2016,Patrik Laine

Första perioden var jobbig, men efter att underbarnet Patrik Laine spräckt nollan stod Finland för en strålande VM-premiär.

Finland–Vitryssland 6–2 (0–0, 4–1, 2–1)

Avgörandet:

Finland hade kontroll på matchen från början till slut och bjöd på en glimrande andra period. Ändå hade lejonen kunnat komma i gungning när Vitryssland två minuter före periodens slut reducerade till 1–2 i numerärt underläge, helt ologiskt sett till spelet.

Men Finlands svar kom omgående i form av två snabba powerplaymål och innan perioden var över ledde lejonen med 4–1. Matchen avgjord.

Spelet i numerärt överläge (och numerärt underläge också för den delen) var utmärkt och bidrog till att klasskillnaden på isen också syntes i målprotokollet.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Patrik Laine. Vad finns kvar att säga? Alla stora ord är välförtjänta, all förhandshajp befogad. 18-åringen öppnade målskyttet med ett litet konstverk och spädde på med ytterligare en fullträff när han krutade in segermålet 3-1 i sin VM-debut.

Två stjärnor:
Mikael Granlund. En kväll då Finlands nya tonårsstjärna presenterade sig för världen visade den gamla att han mognat och utvecklats sen han slog igenom för fem år sedan. Två mål krönte en strålande insats.

En stjärna:
Mikko Koivu. Kaptenen stod för en utmärkt premiär i sin första VM-turnering sen 2012. Visade prov på sin närkampsstyrka när han tryckte in 2–0, var inte rädd för att ta smällar för laget och uppträdde som en Ledare med stort L.

Bonusberöm:
Aleksander Barkov gjorde sitt för att kedjekompisen Laine skulle få en succédebut. Antti Pihlström var energisk och bra hela matchen och det var välförtjänt att han fick göra mål också. Esa Lindell framstod direkt som Finlands ledande back.

Kan bättre:

Mikko Koskinen i mål var bra när det behövdes i den första perioden, men släppte in matchens sista mål väl enkelt. De som hävdar att målvaktsspelet är Finlands svagaste punkt övertygades inte om motsatsen.

Utropstecknet:

Det blev ett målfyrverkeri, men ingenting toppade 1–0-målet. Laine till Barkov till Laine och en liten finländsk hockeyklassiker var född.

Stämningen:

Över halva publiken i Jubilejni-hallen bestod av finländare, men riktigt bra stämning blev det ändå aldrig. De i landslagströjor på isen skötte sig bättre än de med lejontröjor på läktarna den här kvällen.

Framtiden:

VM-finalen spelas söndagen den 22 maj, och på vägen dit fick Finland den perfekta starten. Härnäst väntar Tyskland på söndag, ett tyskt lag som borde vara svagare än Vitryssland och dessutom spelar på lördag då lejonen vilar.

Upplagt för det finländska hattrick som aldrig kom i premiären?

Läs också