Hoppa till huvudinnehåll

Veteranen Javlinskij utmanar Putin

Grigorij Javlinskij
Grigorij Javlinskij Bild: Yle/ Anders Mård Grigorij Javlinskij

Enligt oppositionspolitikern Grigorij Javlinskij sitter Ryssland fast i en återvändsgränd. 64-årige Javlinskij kräver en annan kurs och har redan meddelat att han kommer att utmana Vladimir Putin i landets nästa presidentval.

– Kursen som den nuvarande presidenten driver är farlig, det är en återvändsgränd. Han lovar Ryssland ett svårt liv, kanske också farliga tider och en kollaps. Den här kursen har inga utsikter.

64-årige Grigorij Javlinskij tar emot i sitt arbetsrum på första våningen i det lokala parlamentet i S:t Petersburg.

Han pekar direkt ut orsakerna till varför Ryssland sitter fast i den här återvändsgränden.

– Den politiska grundidén bakom det som pågår i dagens Ryssland handlar enbart om att bevara makt, säger han. Mera konkret handlar det om en grupp på högst 100 personer som kräver att få sitta kvar vid makten för evigt.

– Ideologiskt är det här ett nej till den europeiska vägen, därför att den traditionen förutsätter ju att makten byts med jämna mellanrum.

Javlinskij är övertygad om att Kreml kommer att fortsätta med nya geopolitiska äventyr, provokationer och ett ständigt sökande efter fiender. Allt för att bevara makten.

Gammal räv

Javlinskij grundade det demokratiska socialliberala partiet Jabloko redan 1993. Han har ställt upp i två tidigare presidentval, åren 1996 och 2000. Båda gångerna fick han omkring sex procent av rösterna.

Han försökte ställa upp också i det senaste presidentvalet 2012, men den gången vägrade myndigheterna registrera hans kandidatur.

Partiet Jabloko satt i duman fram till 2003. Efter det fick partiet problem med myndigheterna och har fått nöja sig med platser i lokala parlament.

De senaste åren har Javlinskij lett Jablokos arbete i S:t Petersburg. Partiet har här sex av de 50 platserna i parlamentet.

Val mot våld

Många andra ryska oppositionspolitiker anser att det är lönlöst att delta i politiska val eftersom det handlar om riggade val. Javlinskij håller inte med och menar att han ställer upp för att rädda landet från en blodig revolution.

– Alla andra vägar än val leder till blodsspillan och våld, som leder till ett ännu sämre resultat än det som råder idag, säger Javlinskij. Allt våld, speciellt i Ryssland och särskilt under den här regimen, leder till en total kollaps där makten utformas av en ännu mer reaktionär än dagens.

Hans stab har redan inlett kampanjen inför presidentvalet år 2018. Hans program utlovar en statsapparat som respekterar individen, reformer av näringslivet och domstolsväsendet samt en fred med Ukraina.

– Vi har svåra tider framför oss, säger Javlinskij. Men jag är övertygad om att folk vaknar. Ekonomin krisar och folk börjar snart kräva förändringar.

– Frågan är bara vad folket kommer att ta sig till när det vaknar. Därför måste man erbjuda ett alternativ, ett program och en ideologi, först då finns det hopp om att folk lägger märke till det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes