Hoppa till huvudinnehåll

Branden i Kanada fortsätter att växa

I Alberta i Kanada varnar myndigheterna för att skogsbranden där kan fördubblas i omfattning under lördagen. På Gotland i Sverige är skogsbranden under kontroll och faran är över.

Skogsbranden kring staden Fot McMurray i delstaten Alberta har härjat i en vecka. Ministern för säkerhetsärenden sade under en presskonferens på lördagen att skogsbranden har slukat ett över 1 500 kvadratkilometer stort område.

Dessutom befarade myndigheterna att brandområdet kan fördubblas på grund av torka och varma vindar. .

Branden har tvingat nästan 90 000 människor på flykt och nu hotar den också anläggningarna för oljesandsutvinning norr om staden.

Det har inte rapporterats om några dödsoffer. Tusentals hus har brunnit ner, men vinden har vänt så att centrum av Fort McMurray inte är lika hotat som tidigare.

En fjärdedel av Kanadas oljeproduktion har stängts

Regionen har den tredje största oljereserven i världen, efter Saudiarabien och Venezuela och världens största fyndigheter av oljesand.

Två av oljesandsanläggningarna ligger i den omedelbara farozonen. De två anläggningarna och ett tiotal producenter har avbrutit sin verksamhet på grund av branden.

Katastrofen kan alltså få ekonomiska följder för Kanada eftersom den har stoppat åtminstone en fjärdedel av landets oljeproduktion.

Skogsbranden på Gotland under kontroll

På Gotland, i Sverige har räddningstjänsten fått skogsbranden under kontroll. Uppmaningen till allmänheten att hålla sig inomhus har tagits tillbaka.

Skogsbranden började med en gräsbrand mitt på Gotland och spred sig sedan till ett skogsområde.

Området vattenbombades med flera helikoptrar och efter att vinden avtog kunde räddningstjänsten omringa branden.