Hoppa till huvudinnehåll

Den nya vågen av närpesisk musik

Hanna Lagerström rappar på närpesiska.
Hanna Lagerström rappar på närpesiska. Hanna Lagerström rappar på närpesiska. Bild: Miranda Eklund hanna lagerström

Allt från rap via electro till klassisk dialektrock har de senaste månaderna grott i de närpesiska växthusen. Försommaren till ära blommar de i olika nyanser av grönt och rött och är redo att skördas.

Fräscht, innovativt och aningen experimentellt. Det är adjektiven som förenar soundet på den finlandssvenska musikmarknaden just nu. Och den gemensamma nämnaren är just de musikaliska rötterna i Närpes. Vi ger dig fyra aktuella artister och band med starka Närpeskopplingar.

Hanna Lagerström

Hanna rappar på närpesiska i låten Min tur ti ga som handlar om obesvarad kärlek. På en månad har låten fått över 10 000 lyssningar på Youtube.

Tony Lagerström

Hannas bror Tony går under artistnamnet Tontario och skrev för ett par veckor sedan under kontrakt med nederländska skivförlaget Cloud 9. På samma förlag hittar vi stora artister såsom Armin van Buuren och Hardwell. Tontarios musik kan bäst beskrivas som lugn housemusik. Tony är hemma från regionen men är numera bosatt i Korsholm.

Schlagwerk

Även om lejonparten av medlemmarna i Schlagwerk inte har rötterna i Närpes så har bandet en synnerligen stark koppling dit. Sångaren Rickard Eklund sjunger på närpesiska och bandets senaste skiva heter Di kallar ås fö menistjor. Ett konceptalbum där Eklund sätter sig in i historiska personers tankevärld. Exempelvis låtarna Nixon, London Jack, Columbus och Narcissus.

Devils Canyon

Det senaste samarbetet med rötterna i Närpes kallar sig för Devils Canyon och släppte låten Devils Canyon för ett par veckor sedan. Bandet består av kusinerna Hans Becker, Christoffer Becker och Johan Becker. Hans Becker är också medlem i ett mytomspunnet rockband från Närpes medan Johan Becker representerade Sverige i Melodifestivalen 2009 med gruppen Star Pilots. Devils Canyon kan bäst beskrivas som tung och melodisk rock. Ingen av medlemmarna bor längre i Närpes, men sammanstrålar åp kåtongfieldsen åp sommaren lame mamm sin.

Nyligen publicerat - X3M