Hoppa till huvudinnehåll

Hockeyhysteri – men drömdebuten var inget som fick Laine att hetsa upp sig

Patrik Laine stal rubrikerna i Finlands VM-premiär.
Patrik Laine stal rubrikerna i Finlands VM-premiär. Patrik Laine stal rubrikerna i Finlands VM-premiär. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Patrik Laine

Patrik Laine blev historiens yngsta finländska VM-spelare och var planens kung när Finland slog Vitryssland med 6–2. Men inför en mediehop som letade efter superlativer stod en oberörd 18-åring som lugnet självt.

– Det är en lång turnering och många matcher kvar. Men det var kul att det flöt på direkt från första matchen för min kedja och för laget. Härifrån är det bra att gå vidare.

De finländska journalisterna hade sällskap av sina ryska kolleger och skribenter från hockeyvärldens alla hörn i intervjuzonen efter Finlands VM-premiär.

Alla ville ha några citat av Patrik Laine, som noterades för 2+1 i sin VM-debut, spräckte nollan med ett ursnyggt mål och pangade in matchens segermål i powerplay.

Ingen citatmaskin

Allt samma kväll som han slog Reijo Ruotsalainens rekord och blev den yngsta finländska herrspelaren i ett A-VM. Men särskilt många löpsedelsvänliga citat fick presshopen inte.

– Det låter kul, att kunna skriva sån här historia, bra att fortsätta framåt och ha ett par historiska saker med sig.

Patrik Laine.
Patrik Laine. Patrik Laine

Laine svarade lugnt och utan överord på frågorna och såg verkligen ut att tycka att det inte var något speciellt med aftonen i Jubilejni-hallen.

– Det fanns ingen nervositet på förhand, det här var bara en ishockeymatch i raden. Inget blir bättre av att man spänner sig, jag har ett gott självförtroende. Vi var lite borta i första perioden, men sedan förbättrade vi fint.

9,5 i skolbetyg

Patrik Laine stod för en i det närmaste perfekt VM-debut. På skolbetygsskalan skulle siffran bli 9,5.

Det som skilde honom från en full tia var hans inblandning i Vitrysslands mål då Finland hade en spelare mer på isen.

– Det gäller att lära sig av sånt. Det var ett baklängesmål som grämde, men lyckligtvis kunde vi reparera missen snabbt, konstaterar Tapparaforwarden.

Barkov hyllade

Om tonåringen själv var ödmjuk bjöd däremot hans lagkamrater gärna på stora ord för att beskriva Laines insats. Som kedjekompisen Aleksander Barkov.

– Han är en otrolig spelare, han kan göra mål från vilka lägen som helst, säger Barkov och berättar om hur det fenomenala 1–0-målet egentligen gick till.

– Vi kom åt att kontra och jag ropade tidigt åt Pate att han skulle släppa pucken. Och när jag fick den släppte jag den direkt tillbaka. Att målet skulle bli helt tomt hade jag inte väntat mig.

Några meter ifrån honom stod en färdigintervjuad Patrik Laine och tittade undrande omkring sig.

– Hur kommer jag egentligen bort härifrån? frågade Laine och såg för första gången på hela kvällen lite överväldigad ut.