Hoppa till huvudinnehåll

Öppet hus på flygplatsen i Vasa

Öppet hus vid Vasa flygplats.
Öppet hus vid Vasa flygplats. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa flygplats,DC3,litet flygplan

På flygfältet i Vasa står de små privata flygplanen och flygplatsens egna brandbilar, plogbilar och fordon för bagagehantering uppradade. Många lockades under lördagen till flygplatsen för att få se lite mer av det som rör sig bakom kulisserna.

Från Karkmo i Korsholm har familjen Nyholm kommit för att se närmare på de flygplan och fallskärmshoppare som de annars ser flyga över hemmet på långt håll.

- Det här var roligt att få se, speciellt för barnen Jag tycker vi har fått se massor, säger Eva-Maria Nyholm

Eva-Maria, Samuel, Alina och Amanda Nyholm
Eva-Maria, Samuel, Alina och Amanda Nyholm. Eva-Maria, Samuel, Alina och Amanda Nyholm Bild: Yle/Anna Ruda Vasa flygplats,alina nyholm

Många besökare

Också flygplatsens chef Petri Lampi är nöjd med dagen. Han berättar att de första besökarna kom genast då portarna öppnade klockan 10.00.

- Trevligt att vädret är bra och att folk är intresserade, säger Lampi.

Lampi tror att det stora intresset beror på att man vanligen inte får se stora delar av flygplatsen.

- Vi har många regler och begränsningar hur man får röra sig här på flygplatsen. I dag får man komma hit till den här delen av flygplatsen som vanligen bara är öppen för passagerare.

- Jag tror att det fortfarande finns en viss glamor i att flyga och det är kanske den som lockar. Då man flyger ser man från fönstret allt som rör sig på marken, men nu får man komma och se allt på närmare håll, säger kontaktchef Harri Kolehmainen på Vasa flygplats.

Harri Kolehmainen och Petri Lampi.
Harri Kolehmainen och Petri Lampi. Harri Kolehmainen och Petri Lampi. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa flygplats,petri lampi

Större och mindre flygplan

Förutom flygfältets tankbilar, brandbilar och snöplogbilar fick besökarna också se också små privata flygplan och fallskärmshoppare.

- Den här fina DC3:an ska också visa upp sig i dag innan hon flyger till Malms flygplats i Helsingfors för sommaren.

Inne på flygplatsen fick besökarna bekanta sig med bland annat säkerhetskontrollen och personalen svarade på frågor.

Det är 20 år sen flygplatsen visade upp sig senast, nu hoppas man att lördagens evenemang ska bli början på en ny tradition.

- Vi hoppas att vi skulle kunna ha en sådan här dag varje vår. Vi ville börja lite försiktigt i år eftersom vi inte har gjort det här på så länge. Säkert blir det lite större nästa år, säger Lampi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten