Hoppa till huvudinnehåll

Sari Essayah till Svenska Yle: Vännerna inom högern har svikit oss!

Ordförande för kristdemokraterna Sari Essayah
Essayah är ytterst kritisk till den politik som Centern för i regeringen. Hon tror inte att Centerns väljare i längden kommer att acceptera Sipiläs linje. Ordförande för kristdemokraterna Sari Essayah Bild: Mikael Crawford/Yle sari essayah

Finland fick i fjol sin mest konservativa regering i mannaminne, men trots det rymdes inte värdekonservativa KD med. Partiordförande Sari Essayah anklagar nu sina kristna bröder, Juha Sipilä (C) och Timo Soini (Sannf), för att ha svikit både de fattigaste och sina egna värderingar.

Kristdemokraterna är ett socialkonservativt parti. Partiet prickar in sig självt som ett centerhögerparti som är värdekonservativt och står för en ekonomisk politik som bygger på en så kallad social marknadsekonomi.

KD är också riksdagens minsta parti som profilerat sig som motståndare mot aborter och könsneutrala äktenskap.

"Karikatyrtecknaren om KD: Partiet som nästan inte finns"

I moralfrågor är det regeringspartierna som står KD närmast. När det gäller resten varierar det från fråga till fråga.

Då det gäller omsorgen om de svagaste i samhället är det - enligt partibasen Essayah- SDP som ligger närmast Kristdemokraterna.

I förra regeringen hade KD både inflytande och synlighet. Offentligheten var inte genomgående positiv. Dåvarande partiordförande Päivi Räsänen hade som inrikesminister ansvaret för att sanera poliskåren.

- Det kanske inte var en tacksam roll, säger Sari Essayah, men om vi inte hade genomfört reformen så hade vi suttit i ett ännu besvärligare läge i dag. Många är också tacksamma över att Räsänen jobbade bra med flyktingpolitiken.

Besvikelse för KD att bli utanför regeringen

Det var en besvikelse för KD att bli utanför regeringen Sipilä, men då Essayah får frågan om hur gärna hon hade suttit i regeringen i dag blir svaret filosofiskt.

- Vi skulle gärna ha suttit med i regeringen om vi hade fått vara med och besluta om innehållet i regeringspolitiken, svarar hon.

Essayah är ytterst kritisk till den politik som Centern och Sannf för i regeringen. Hon tror inte att Centerns väljare i längden kommer att acceptera Sipiläs linje.

- Många centerväljare säger att det inte är den traditionella Centern som sitter i regeringen utan en ny businesscenter, sammanfattar hon. Businesscentern är långt från lärofadern Santeri Alkios linje.

Businesscentern är långt från lärofadern Santeri Alkios linje.


Beröringspunkterna med statsministerpartiet Centern är många. Båda partierna spelar i det allmänpolitiska mittfältet och har en stark ådra av värdekonservatism. Båda partierna månar om traditionerna. Essayah är kritisk till det centerparti hon ser i dag.

- KD månar om de svaga i samhället, konstaterar hon. Om vi tittar på regeringens politik så kan man inte säga att den tar hand om de svagaste i samhället.

Inte heller då det kommer till värdefrågor ger hon Centerbasen Sipilä speciellt höga poäng. Essayah blev överraskad av att statsministern röstade för den nya äktenskapslagen.

- Timo Soini var inte ens på plats under omröstningen och det samma gäller alla från Saml som röstade nej förra gången.

Timo Soini var inte ens på plats under äktenskapsomröstningen.


Men KD har inte kapitulerat. Nu är siktet inställt på att först göra ett bra kommunalval och efter det ett bra riksdagsval.

Partinamnet Kristdemokraterna diskuteras med jämna mellanrum och framförallt förleden `krist´. Partiledaren Sari Essayah ser inga problem med namnet KD. Hon påminner om att kristdemokraterna är en av de stora politiska rörelserna i Europa.

- En lika bra fråga är om förleden `social´ är ett problem för socialdemokraterna, sammanfattar hon.

Rötterna finns djupt i den kristna europeiska traditionen.

Essayah tror inte heller att ett värdekonservativt mittenparti skulle gå bättre hem under namnet `Demokraterna´.

- Nej, det finns demokrater till höger och vänster, säger hon. I namnet Kristdemokraterna står `krist´ för att partiets rötter finns djupt i den kristna europeiska traditionen.

KD har tagit mycket stryk för för sina ställningstaganden i abort- och äktenskapsfrågorna, men Essayah tycker inte att partiets uppriktighet i moralfrågor är ett problem.

- Värderingar är aldrig ett problem. De är basen för politiken.

Värderingar är aldrig ett problem. De är basen för politiken.


Nästa regering är en rödmylleregering, tror Essayah. Och KD sitter i nästa regering. Essayah delar Carl Haglunds (SFP) åsikt om att en rödmylleregering utan de små borgerliga partierna är en omöjlighet.

- Centern går aldrig ensam in i en allians med de rödgröna. Centern behöver sina borgerliga kompisar och KD ligger i mitten, sammanfattar Essayah.

På frågan om KD kan samarbeta med Sipiläs och Berners nya Center är svaret "förstås". Om KD kan sitta i nästa regering beror igen på nästa regeringsprogram. Förstås.

Centern går aldrig ensam in i en allians med de rödgröna.

Under våren publicerar Yle Nyheter intervjuer med samtliga oppositionsledare. Här kan du titta på hela intervjun med Sari Essayah. Vi har tidigare talat med SDP:s Antti Rinne, Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki, SFP:s Carl Haglund. och De grönas Ville Niinistö.

Läs också