Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ambassadör hoppas på vinst för Sandhja

Krista och Sandhja uppträdde hos finska ambassadören fredag 6.5.
Krista Siegfrids och Sandhja hörde till dem som uppträdde på finska ambassaden i Stockholm inför Eurovision Song Contest 2016. Krista och Sandhja uppträdde hos finska ambassadören fredag 6.5. Bild: Yle/Lilian Brunell Krista Siegfrids,Sandhja,Eurovision Song Contest

Finlands ambassadör i Sverige Jarmo Viinanen bjöd in till eurovisionsfest i sitt residens i centrala Stockholm. På festen uppträdde bland andra Krista Siegfrids och Sandhja.

Lilian Brunell tog sig en pratstund med ambassadören om hans egna eurovisionsminnen.

- Jag har följt tävlingen kontinuerligt sedan tidigt 70-tal. Ett starkt minne är när ABBA vann 1974, deras vinst gjorde att hela tävlingen och eurovisionsgenren förändrades.

Har du någon favorit bland de finländska respektive internationella bidragen?

- Naturligtvis Hard Rock Halleluja eftersom den vann. Jag tycker fortfarande väldigt mycket om Fredis låt Varjoon suojaan från Eurovisionen 1967. Och jag måste säga att Sandhja i år är väldigt duktig.

- Bland internationella bidrag är det Ein Bisschen Frieden med Nicole (1982) som jag först tänker på. Herreys Diggiloo Diggiley är en jättebra låt i eurovisionssammanhang.

- Bland artisterna måste jag självklart nämna Carola Häggkvist och Loreen. Hennes Euphoria är fortfarande euforisk.

Jarmo och Irma Viinanen, Finlands ambassadörspar i Stockholm
Jarmo och Irmeli Viinanen, Finlands ambassadörspar i Stockholm. Jarmo och Irma Viinanen, Finlands ambassadörspar i Stockholm Bild: Yle/Lilian Brunell irmeli viinanen,Finlands ambassad i Stockholm

Genom åren har Sverige haft fler eurovisionsframgångar än Finland. Vad tror du det beror på?

- Sverige är troligtvis det land i Europa där engagemanget för tävlingen är som störst. Det blir intressant för artister och kompositörer att satsa på Eurovisionen. Man får fram bra låter och då vinner man.

Men hur ligger det då riktigt till med ambassadörens eurovisionskunskaper? Vi gjorde ett litet test.

Vet du hur många gånger Finland har hamnat sist i tävlingen? Och vet du vem som hade den bästa placeringen innan Lordi vann?

- Vi har hamnat sist nio gånger men nuförtiden är lite knepigare att räkna placeringar i och med semifinalerna, säger Viinanen.

- Jag har för mig att vi har hamnat på femte plats någon gång, funderar han. Eller så är det kanske Marion Rung med Tom Tom Tom (1973) som låg i ledning.

Visst var det Marion Rung som länge innehade Finlands bästa placering. Nu återstår att se om Sandhja kan matcha Marion Rung eller kanske till och med Lordi.

Jarmo Viinanens önskescenario är att Finland skulle anordna tävlingen nästa år eftersom det 2017 är 100 år sedan Finland blev självständigt.

Ambassadörens residens ligger på Västra Trädgårdsgatan och har Kungsträdgården, som just nu är Eurovision Village, som närmaste granne. Det är ett av få gamla palats som finns kvar i Stockholms innerstad och det köptes av Finland 1941. Sedan dess har det varit ambassadörens residens.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje