Hoppa till huvudinnehåll

Finnair vägrar nötfritt – allergiker strandsatt på Rhodos

Emelie Berg.
Finnair kunde inte låta Emelie Berg åka med på grund av hennes nötallergi. Emelie Berg. Bild: Markku Ojala/All Over Press, Emelie Berg emelie berg,Finnair

Tjugoåriga Emelie Berg hade fått grönt ljus från flygbolaget två månader tidigare men blev ändå utkastad från flygplanet. Finnair kan inte garantera nötfria flyg.

Med sin kraftiga nötallergi är Emelie Berg van vid att undvika nötter. Om hon är i närheten av nötter reagerar hennes kropp direkt.

- Min näsa börjar svida och min hals sväller igen. Jag är jätteallergisk. Jag har alltid adrenalin och kortison med mig men det är inte säkert att det hjälper. Jag måste genast till sjukhus ändå, säger Berg.

Inför varje flygresa tar hon kontakt med flygbolaget för att försäkra sig om att hon kan resa utan risk för att råka ut för nötter på planet.

Tvingas gå av

Berg som är från Sverige men numera bor i Valkeakoski i Finland har inte rest med Finnair förut.

Vid kontakt med Finnairs kundtjänst för två och en halv månad sedan fick Berg höra att allt var under kontroll – bara Berg påminde personalen om allergin när hon skulle gå på planet.

Men så lätt är det inte. När hon stiger på har inte personalen hört att de väntade en allergiker till flygningen.

- Hon (flygvärdinnan) säger att jag måste ha ett papper på att jag har en allergi. Men det var ingen som hade sagt det till mig i telefon. Sen säger en annan att det är mitt eget val om jag vill flyga eller inte.

Efter en stund går personalen in till cockpiten och när de kommer tillbaka säger de att piloten inte kan riskera att något händer. Så Emelie Berg och hennes pojkvän tvingas stiga upp ur sina säten och gå av planet.

Berg säger att hon vid det här laget är generad och ledsen.

“Kolla direktiven på våra hemsidor”

På Finnairs kommunikationsavdelning jobbar Manti Väätäinen-Pereira. Hon säger att det finns information på hemsidorna för hur allergiker ska gå till väga för att flyga med Finnairs flyg.

- Vi kan inte garantera helt nötfria flyg.

Så, får inte allergiska människor flyga med er?

- Det sa jag inte. Det finns olika grader av allergi. Det finns så stora variationer att det lönar sig att tala med sin egen läkare, säger Väätäinen-Pereira.

Väätäinen-Pereira kan inte uttala sig om hur någon på kundtjänsten kunnat säga att allt var klart när Berg ringde dit för två månader sen.

Ersätts om två veckor

Efter incidenten på torsdagen har Berg igen kontaktat Finnair. Hon och hennes pojkvän kommer att få pengarna tillbaka för biljetterna som inte användes, men Finnair har enligt Berg inte erbjudit en annan, nötfri, resa.

- Jag har samma rätt att flyga som andra fast jag har en allergi. På Finnair var man inte alls sugen på att hjälpa oss först. Men nu då det blev så mycket uppmärksamhet ger de pengarna tillbaka i alla fall, säger Berg.

Ersättningen kommer först om två veckor. Berg är nu kvar på Rhodos.

Läs också