Hoppa till huvudinnehåll

Fiskedrag kan döda sjöfåglar

En fågel med ett fiskedrag som fastnat på halsen.
Ett drag har fastnat på en fågels hals. En fågel med ett fiskedrag som fastnat på halsen. Bild: Marja Saarinen fiskedrag,Sportfiske,drag (fiskeredskap)

I Svartå har flera personer sett en svan med ett fiskedrag som har fastnat i näbben. Fiskedrag, metkrokar och fiskelinor kan orsaka fåglarna otrevliga skador.

Nyligen gjordes flera observationer i Svartå där en svan har ett fiskedrag i näbben. Det kan också vara frågan om två svanar, säger Rolf Heerman från Svartå FBK.

- Vi har varit ute och letat efter svanen eller svanarna, men ännu har vi inte fått tag i den, säger Heerman.

Svanen svår att fånga så länge den orkar

Fågelskådaren Mikael Ranta bor vid Päsarträsket inte långt från Svartå. Han säger att draget i den skadade svanens näbb är ett så kallat skeddrag med flera krokar.

Ranta är en av dem som har försökt fånga den skadade svanen i Svartån - hittills förgäves.

- I början av veckan körde jag med båt från Päsarträsket ända till dammen vid Åkerfors. Men svanen blev rädd för min båt och försvann i riktningen mot Lojosjön. Den är nog omöjlig att fånga så länge den har krafterna kvar.

"Fiskare lämnar skräp efter sig"

Ranta berättar att han ofta ser sig tvungen att städa upp efter fritidsfiskare som lämnar efter sig saker på stränderna. Vid Åkerfors vid väg 186 i Svartå finns en plats som många fiskare besöker.

Fiskelina och annat plastskräp ligger på en strand.
Mikael Ranta tycker en del fiskare är slarviga. Fiskelina och annat plastskräp ligger ofta på stränderna. Bilden är från Åkerfors populära fiskeplats i början av maj 2016. Fiskelina och annat plastskräp ligger på en strand. Bild: Mikael Ranta Drag (Fiske),sportfiske,avfall,Nedskräpning,fiskelinor,plastic pollution,Plastförpackningar,djurskydd,Västnyland,Raseborg,Svartå, Raseborg,Svartån, Nyland,åkerfors

- En del av fritidsfiskarna är fullständigt ansvarslösa. Varenda gång jag besöker Åkerfors, får jag plocka upp råddiga nystan av fiskelina, inte att nämna engångsgrillar, plastflaskor, plastpåsar, dragförpackningar och så vidare. Jag tackar min far som i tiderna lärde mig att inte slänga fiskelina i naturen.

Svanarna letar efter mat

Lojobon Jan Södersved, informatör vid fågelskyddsorganisationen Birdlife Finland, tror inte att olyckor där fiskedrag fastnar i näbben på svanar eller andra fåglar har ökat till antalet. Men folk kanske är mera alerta än tidigare.

- Människor kanske lägger bättre märke till sådant här än tidigare och man anmäler också sina observationer.

Jan Södersved berättar hur fåglarna får fiskedragen i sina näbbar.

- De äter ju växter från marken och så gör de halvdykningar mot havsbottnen för att hitta ätbart och den vägen fastnar dragen eller krokarna i näbben.

Knölsvan som simmar i vatten sedd bakifrån.
Svartåsvanen med draget i näbben ska vara en knölsvan. Arkivbild. Knölsvan som simmar i vatten sedd bakifrån. Bild: YLE/Nina Bergman knölsvan

Södersved säger att det inte alla gånger är livsfarligt för en fågel om ett drag eller metkrok fastnar i näbben.

- Det beror på hur draget sitter fast. Kan fågeln äta så kanske det inte är så farligt.

Men såret kan bli inflammerat och fågeln kan få svårt att äta. Det är bäst att försöka fånga fågeln för att få bort kroken eller draget, säger Jan Södersved.

Ring brandkåren eller polisen

Jan Södersved säger att man kan själv försöka hjälpa en fågel som har fått ett fiskedrag i munnen.

- Lyckas det inte kan man alltid ringa brandkår eller polis.

I Västnyland finns många fågelskådare som kanske kan hjälpa. I Lojo och i Svartå finns människor som tar hand om och sköter om bland annat svanar, säger Södersved.

Fiskelinor är ett stort problem

Förutom drag kan också fiskelinor göra svanarna mycket skada. Fågeln kan få den runt näbben eller foten och i värsta fall kan det bli kallbrand i fågelns fot, berättar Södersved.

En kanadagås som försöker få loss en fiskelina som fastnat runt foten.
En fågel försöker få loss en fiskelina som fastnat runt benet på den. En kanadagås som försöker få loss en fiskelina som fastnat runt foten. Bild: Marja Saarinen Kanadagås,sjöfågel,Sportfiske,drag (fiskeredskap),Fiskeredskap,fiskelinor,djurskydd,Nedskräpning

Mindre fåglar kan också fastna i fiskenät. Det händer att till exempel skrakar, doppingar och dykänder ibland hamnar i fiskenäten.

- Hur ofta det sker vet jag inte, för om en fiskare hittar en sjöfågel i sitt nät så kastas den bort. Det anmäler man vanligen inte.

Brandkåren hjälper människor och djur

Rolf Heerman som varit aktiv i Svartå FBK i elva års tid har aldrig tidigare stött på en svan med ett fiskedrag i näbben.

Han säger att medlemmarna i Svartå FBK har beredskap också att hjälpa svanar som råkat illa ut på det här viset.

- Det hör till brandkårens uppgifter att hjälpa såväl människor som djur.

Det är inte världens enklaste sak att fånga en stor och stark svan. För att få svanen fångad måste brandkåren få den intäckt med ett skynke eller något liknande. Sedan gäller det att vara väldigt försiktig, säger Heerman.

- Man måste vara försiktig att man inte skadar svanen och inte skadar sig själv heller. Svanen är ju en kraftig fågel.

Har hjälpt andra djur

Heerman berättar att Svartå FBK då och då får hjälpa djur som råkat i knipa.

- Vi har hjälpt hjortar och älgar som gått genom isen eller hästar som hamnat i diket.

Det är ingen enkel uppgift att rädda stora djur som gått genom isen.

- Om djuret lyckas få upp benen över kanten och är i så pass gott skick att de kan göra någonting själva, så brukar det reda upp sig.

BirdLife Finland är en fågelskydds- och hobbyorganisation med 30 fågelföreningar och 12 000 medlemmar. Föreningen vill genom sin verksamhet bevara naturens mångfald.

Birdlife Finland hör till den internationella organisationen Birdlife International som är verksam i över 100 länder.

Marja Saarinen har i sin fågelblogg samlat exempel på hur fiskeredskap har skadat fåglar i Helsingfors.

Läs också