Hoppa till huvudinnehåll

Fritt fram för den samiska flaggan under Eurovisionen

Agnethe representerar Norge i ESC 2016
Tillåtet att heja på Agnete med den samiska flaggan Agnethe representerar Norge i ESC 2016 Bild: Thomas Hanses (EBU) agnethe,Eurovision Song Contest

Det uppstår lätt politik då man försöker sträva efter att vara icke-politisk.

På tisdag kväll är det dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest i Stockholm. Många av dem som har möjlighet att ta sig till Globen för att heja på sitt favoritbidrag tar med sig en flagga till arenan, men förra veckan uppstod en viss kontrovers kring den flaggpolicy som European Broadcasting Union (EBU) utfärdat.

På sin facebooksida poängterade EBU att Eurovisionen är ett opolitiskt evenemang och att man därmed enbart godkänner att publiken flaggar med FN-medlemsnationers flaggor, regnbågsflaggan och EU-flaggan.

Inte okej att flagga för IS

Det hela drevs till sin spets då ett dokument läckte ut, i vilket bland annat Palestinas och Baskiens flaggor fanns på samma lista som Islamiska statens svarta fana. Listan publicerades bland annat på Globens officiella webbplats, och tolkades av många som att man likställde exempelvis Palestinas och Islamiska statens flaggor.

EBU gick raskt ut med ett meddelande i vilket man förklarade att listan var ett utkast som aldrig hade varit avsett att publiceras offentligt. Ett nytt dokument, som inte innehåller några exempel på förbjudna flaggor, lades upp på Eurovisionens webbplats.

Samisk och walesisk flagga tillåten

I Norden var det främst förbudet mot den samiska flaggan som upprörde. Agnete Johnsen som representerar Norge i årets tävling har samiskt påbrå och därmed hade många i publiken velat visa sitt stöd för henne och den samiska minoriteten genom att vifta med den samiska flaggan.

Bild på samiska och finska flaggan.
Fritt fram att flagga både samiskt och finskt i Eurovisionen Bild på samiska och finska flaggan. Bild: Ylw Sápmi/ Vesa Toppari samernas flagga

Nu meddelar dock Eurovisionens referensgrupp att man kommer att lätta på förbudet och tillåta också den samiska och walesiska flaggan, eftersom en av sångarna som representerar Storbritannien kommer från Wales.

"EBU förespråkar en mera tolerant inställning också till andra flaggor så länge publiken respekterar evenemangets icke-politiska natur och inte medvetet försöker störa kameraarbetet" skriver EBU i ett officiellt uttalande.

Debatten rasar dock vidare gällande bland annat Kosovos, Baskiens och Palestinas flaggor.