Hoppa till huvudinnehåll

Khronos behöver ett hus!

Konstnärsduon IC-98 Visa Suonpää och Patrik Söderlund
Konstnärsduon IC-98 Patrik Söderlund och Visa Suonpää Konstnärsduon IC-98 Visa Suonpää och Patrik Söderlund Bild: Hertta Kiiski Visa Suonpää,Patrik Söderlund,konstnärsduo

Khronos eller tidens gud behöver ett hus att flytta in i och där vill han vara i fred i tusen år. Det här är ett projekt i Lönnströms konstmuseum i Raumo.

För ett år sedan sålde Lönnströmska museerna i Raumo sitt hus i centrum av staden och lanserade istället ett projektbaserat sätt att jobba med utställningar, berättar museets chef Jenny Nybom.

Konstnärer fick då föreslå konstprojekt som de och museet kunde genomföra tillsammans. I december 2015 valdes konstnärsduon IC-98, det vill säga Visa Suonpää och Patrik Söderlund, som båda kommer från Åbo.

Khronos hus i tusen år

Under sommaren försöker man nu hitta ett hus eller en fastighet att köpa eller få som donation. Det ska sedan dokumenteras och då det är avklarat ska huset stängas för människor och då får khronos eller tidens gud flytta in och få vara i fred i tusen år.

Jenny Nybom säger att i konst är allt möjligt, och tanken är att det här ska lyckas. En annan fråga är förstås om det här är möjligt i dagens samhälle.

Ett stort jobb för de båda konstnärerna är att ansöka om olika tillstånd för att det ska vara möjligt att freda det aktuella huset, så att det inte byggs en motorväg eller något annat på det här området om 30 år.

I sina kontakter med myndigheterna kommer konstnärerna inte att ange att det hela handlar om konst, utan försöka leva enligt de villkor som samhället har.

Det hus konstnärerna hoppas hitta får gärna vara möblerat och verka hastigt övergivet med kaffekopparna kvar på bordet. Jenny Nybom påpekar att man ju tack vare Esko Männikkös fotografier vet att det finns sådana hus i Finland.

Tanken är att alla fönster och dörrar ska öppnas så att olika djur kan komma in och hälsa på hos tidens gud. Det här kan dessutom inspirera folk att tippa på hur länge det tar innan huset förfaller och rasar ihop.

Lönnströms konstmuseums fastighet som såldes 2015. Bild: Yle/Nicke Packalen lönnströms konstmuseum

Begreppskonst

Jenny Nybom säger att det här projektet ska engagera folk som kan komma till galleriet i det lönnströmska hemmuseet och fundera på de här sakerna och till exempel sitta ner och teckna eller bläddra i de böcker konstnärerna har plockat fram i samarbete med stadsbiblioteket i Raumo.

Man ska också kunna följa med och bekanta sig med projektet på webben och jobba med det utan att ens komma till Raumo.

Redan nu har det kommit in en del förslag på hus som kunde bli khronos hus, även om man ännu inte har sökt aktivt. Hittills har man egentligen bara försökt känna efter hur kommunerna förhåller sig till projektet. Om någon kommun meddelar att man kommer att göra allt för att motarbeta projektet faller den kommunen bort.

Museichef Jenny Nybom vid Teresia och Rafael Lönnströms museer i Raumo.
Museichef Jenny Nybom vid Teresia och Rafael Lönnströms museer i Raumo. Museichef Jenny Nybom vid Teresia och Rafael Lönnströms museer i Raumo. Bild: Yle/Maud Stolpe lönnströms konstmuseum

Jenny Nybom säger att en kommun redan har meddelat att den absolut vill ha khronos hus just i sin kommun.

Allmänheten får gärna komma med tips om hus som skulle passa in i projektet eller hjälpa till att sprida efterlysningen.

Det finns nu starka viljor som anser att khronos hus absolut måste finnas i Satakunta, och det säger Jenny Nybom att hon själv inte har något emot i och med att Satakunta är ett betydande landskap då det gäller nutidskonsten.

Lönnströmska museet satsar 100 000 euro på det här projektet. 30 000 går direkt som ersättning till konstnärerna och 70 000 på själva projektet. Sådana pengar är något unikt för finländska förhållanden i och med att konstnärer för det mesta får jobba gratis för museerna. Det är som nämnt fastighetsförsäljningen i fjol som möjliggör det hela.

Den fastigheten kostade ungefär samma summa årligen i drift så nu kan pengarna användas till projekt av det här slaget.