Hoppa till huvudinnehåll

#minkör: Körsången kommer att få min depression att försvinna

Händer som formar ett hjärta
Från och med hösten ska Gunnevi återvända till kören. Händer som formar ett hjärta Bild: CC0 hjärta

Jag är helt övertygad om att min depression försvinner när jag väl är där igen och den här gången ska jag fortsätta sjunga så länge jag får en ton att ljuda ur min strupe, skriver Gunnevi Winberg.

I början av 80-talet gick jag första gången med i en kör. Det var en liten kör med ca 20 medlemmar. Det fanns ändå sångare till alla fyra stämmorna och vi hade en utomordentligt proffsig körledare som kom från Grankulla till lilla Svartå en gång i veckan för att leda vår kör.

Tyvärr upplöstes kören med tiden på grund av att många av körmedlemmarna var rätt så ålderstigna och vi hade svårt att få yngre förmågor med.

I många år höll jag ett uppehåll med körsången, gjorde allt möjligt annat istället. När jag pensionerades år 2010 beslöt jag mig för att gå med i körsång igen. Här i Ekenäs finns en härlig blandad kör som heter Stora fröjden där vem som helst får medverka oberoende om man kan sjunga eller inte. På något konstigt sätt hittar vår körledare något guldkorn hos var och en, och kören låter riktigt bra. Det här är en större kör med ca 60 medlemmar.

Själv slutade jag sjunga i kören på grund av att jag hade så många andra hobbyn på gångs samtidigt. Jag började känna mig stressad, och måste ge avkall på vissa hobbyn.

Efter ett år utan att sjunga i kör började jag känna mig deprimerad utan att själv förstå varför. Jag höll på med allt möjligt, allt från biståndsarbete till att skriva och måla, men den där verkliga lyckokänslan jag hade känt då jag sjöng i kör, den ville inte infinna sig.

Nu har jag slutat med en massa andra hobbyn och från och med hösten 2016 ska jag återvända till kören. Jag är helt övertygad om att min depression försvinner när jag väl är där igen, och den här gången ska jag fortsätta sjunga så länge jag får en ton att ljuda ur min strupe.

Text: Gunnevi Winberg

Berätta din egen körhistoria!

Under våren gör Svenska Yle en djupdykning in i körlivet och samlar ihop historier om och av körer och korister i Svenskfinland.

Därför vill vi höra också din historia! När började du sjunga i kör och varför? Vilket är ditt finaste, roligaste, värsta körminne? Vad spelar kören för roll i ditt liv? Eller har du kanske aldrig fått sjunga i kör fast du hade velat? Berätta! Historierna publiceras på svenska.yle.fi och editeras vid behov innan publicering.