Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Tidiga powerplay-mål gav odramatisk eftermiddag

Leo Komarov, Finland-Tyskland, VM 2016.
Leo Komarov var matchens lirare mot Tyskland. Leo Komarov, Finland-Tyskland, VM 2016. Bild: All Over Press Leo Komarov,VM i ishockey för herrar 2016,Finlands herrlandslag i ishockey

Två tidiga numerära överlägen – två snabba mål. Efter det blev de sista 50 minuterna av Tysklandsmötet en transportsträcka mot tre nya poäng.

Finland–Tyskland 5–1 (2–0, 2–1, 1–0)

Avgörandet:

Tyskland hade åkt på en svidande förlust mot Frankrike mindre än ett dygn innan matchen mot Finland och tyskarna behövde en bra start för att orka tänja sig till stordåd.

Det gick tvärtom. Finland gjorde två tidiga mål i numerärt överläge genom Patrik Laine och Leo Komarov och redan vid 2–0 efter nio minuter var matchen i praktiken över.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Leo Komarov. Utmärkt jobb framför mål i powerplay-spelet bäddade för de två första finländska fullträffarna, den andra inprickad av Komarov själv blev till slut matchens segermål. Energisk, stark och påhittig också i 5 mot 5, dessutom inblandad i Finlands fjärde mål.

Två stjärnor:
Jussi Jokinen. Styrde upp Finlands spel i numerärt överläge när lejonen kopplade greppet i den första perioden. Kompletterar trion med Barkov och Laine på ett utmärkt sätt, gör livet enkelt för sina yngre kedjekompisar.

En stjärna:
Patrik Laine. På hugget från start. Tog direkt tillbaka ledningen i VM:s poängliga med en ny stark insats, speciellt i den första perioden. NHL-scouterna gillar alldeles garanterat vad de ser.

Bonusberöm:
Mikael Granlunds passning fram till 3–0 var läcker, Aleksander Barkov var bra som vanligt och Sebastian Aho fick göra karriärens första VM-mål.

Kan bättre:

Antti Pihlström drog på sig sex utvisningsminuter och Teemu Pulkkinen har inte utmärkt sig under Finlands två första matcher.

Utropstecknet:

De neutrala åskådare som knäppt på tv:n gjorde det garanterat för att se Patrik Laines skott. Det tog 6 minuter och 22 sekunder för honom att panga in 1–0.

De som orkade se matchen till slut fick i slutsekunderna ännu ett Lainemål som bonus. Snacka om att leva upp till förväntningarna.

Stämningen:

Väldigt avslaget på läktarplats. Tyst och trist trots att 70 procent av de knappa 5000 på plats höll på Finland.

Framtiden:

Finland har fått starten laget ville ha, med sex bekväma poäng mot på pappret svagare motståndare. På måndag kväll lär det blir tuffare. Då väntar ett USA-lag som så sent som i tisdags i Helsingfors tvingade lejonen till förlängning.

Patrik Laine mot Auston Matthews gör att det är länge sedan det snackats så mycket om en gruppspelsmatch i VM.