Hoppa till huvudinnehåll

Giftigt gräs gör slut på gässens bajsfest?

Vitkindad gås i Runsala, Åbo
Vitkindade gäss på Runsala i Åbo. Vitkindad gås i Runsala, Åbo Bild: Yle/ Nora Engström vitkindad gås,vitkindade gäss

De vitkindade gässen invanderar många parker och friluftsområden i Åboland. Exempelvis på ön Runsala i Åbo och centralparken i Pargas har gräsmattorna fyllts av gässbajs. Nu kan moder natur komma till undsättning.

Forskare vid Åbo universitet prövar nämligen i sommar ett nytt knep, som kan få gässen att flytta på sig. Forskningsprojektet går ut på att man odlar små plättar med växten rörsvingel, som har infekterats med en svamp. Den här svampen bildar gifter som gör att gässen undviker att äta av dem och på så sätt flyttar gässen på sig.

Bajs av vitkindad gås
Bekant bajskorv. Bajs av vitkindad gås Bild: Yle/ Nora Engström bajs av vitkindad gås

- Det här kunde vara ett alternativ. Ett sätt att hålla gässen borta på ställen där folk vill vistas. Där folk vill vara på picknick, konstaterar docent Marjo Helander vid Åbo universitet.

Ett biologiskt sätt att flytta på fågeln

Enligt Helander kunde rörsvingeln användas också vid flygplatser, golfbanor och idrottsplaner.

Gräset odlas som bäst i ett växthuslaboratorium i Botaniska trädgården på Runsala i Åbo. Senare ska gräset planteras ut i naturen och så kollar man om gässen flyttar på sig tack vare gräset, som blir oätligt på grund av giftet.

Odling av rörsvingel som används mot vitkindade gäss i Åbo
Här växer rörsvingel som ska planteras ut i sommar. Odling av rörsvingel som används mot vitkindade gäss i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström vitkindade gäss,rörsvingel

- Gräset som används i vår forskning har samlats in på Åland. Rörsvingeln, som har infekterats av svampen, växer också här på fastlandet. Det är alltså ett naturgräs, som finns i vår natur. Det här är alltså ett biologiskt sätt att bekämpa, säger Helander.

Gräset används med framgång på andra sidan jorden

Enligt Helander lär sig fåglarna att undvika det giftiga gräset. Som exempel nämner hon betande boskap.

- Kor som betar undviker ranunkeln, eftersom den är giftig. På samma sätt undviker också andra djur växter som inte passar dem, konstaterar Helander.

Vitkindad gås i Runsala, Åbo
Vitkindad gås i Runsala, Åbo Bild: Yle/ Nora Engström vitkindade gäss,vitkindad gås

Rörsvingeln används inte för att flytta på vitkindade gäss i Finland eller resten av Europa. Men erfarenheterna har varit goda på andra håll i världen, såsom i USA och Nya Zeeland. Där kan man köpa den här typen av gräs i butikerna.

- Exempelvis i Nya Zeeland har man lagt märke till att det finns 80-90 procent färre gräsätande fåglar på områden där det infekterade gräset växer, säger Helander.