Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad valde bolagisering - 300 anställda berörs

Mona Vikström i förgrunden lyssnar på talturerna
Mona Vikström i förgrunden lyssnar på talturerna Mona Vikström i förgrunden lyssnar på talturerna Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,bolagisering

Med rösterna 23-19 beslöt stadsfullmäktige i Jakobstad bolagisera stödfunktionerna. Det är det största partiet i fullmäktige, SFP som drivit på bolagiseringsplanerna.

Stadsstyrelsens ordförande Peter Boström (SFP) sade att man valde den mjukare vägen. Ett annat sätt hade varit att säga upp de anställda och konkurrensutsätta tjänsterna.

Från årsskiftet får alla som jobbar med kosthåll, städning, fastighetsskötsel, gatuunderhåll och grönområden fortsätta jobbet, inte som kommunalanställda, utan anställda i ett bolag.

Med SFP röstade Kristdemokraterna, Samlingspartiet och Centern. Övriga partier röstade mot liksom SFP:s Mona Vikström. Hon valde att rösta med motståndarna.

- Vad har vi för garantier att det blir bättre i ett bolag, frågar sig Vikström.

Det är samma politiker som ska styra bolaget som styr staden i dag, så vad blir effektivare. Det som däremot sker enligt Vikström är att insynen minskar och makten koncentreras.

- Jag är mycket tveksam.

Vikström säger att hon inte blev tvingad att hålla med SFP-gruppen, men visst, en risk tar hon när hon går emot alla anddra.

- Jag måste gå efter min egen åsikt och mitt samvete.

När de anställda tillfrågades kom det in ett 20-tal skrivelser. De flesta ville förbli anställda hos staden.