Hoppa till huvudinnehåll

”Kaniner är som hundar, men tysta”

Jenny Ervast, gäst i Myteriet
Jenny Ervast, gäst i Myteriet. Jenny Ervast, gäst i Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle yle x3m

I flera fall har finländska husdjur avlivats på grund av att ägaren inte haft råd med djuret, uppger Veterinärförbundet. I X3M:s serie Har du det som krävs? granskar vi hur mycket tid och pengar som krävs för att ha olika djur.

Det tog två år för hundmänniskan Jenny Ervast att gå med på pojkvännens tjat om att skaffa kaniner.

- Ett år av det var aktiv övertalning då han lurade in mig i olika djurbutiker för att kolla på kaninungar. Han försökte få mitt hjärta att smälta, säger hon.

Jenny Ervast kanin Hubert.
Dvärgväduren Hubert. Jenny Ervast kanin Hubert. Bild: Anton Holmberg kanin
Jenny Ervast kanin Wima.
Dvärgväduren Wilma. Jenny Ervast kanin Wima. Bild: Frida Lönnroos kaniner

Hennes motvillighet berodde bland annat på att hon trodde att kaniner är osociala djur. Idag har paret två dvärgvädurskaniner, Wilma och Hubert, som delvis fungerar som hundsubstitut för paret som för tillfället inte har utrymme för hund.

Vad är det som krävs? Så här svarar Jenny:

Hur mycket pengar lägger du ut på din kanin per månad? Ungefär 50 euro, främst mat.

Hur mycket tid lägger du ner på din kanin per dag?
Minimi är tjugo minuter.

Hur länge lämnar du kaninerna ensamma hemma? Max tolv timmar i sträck och helst gör jag det inte så ofta.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en kaninägare?
Att du tål lite stök och att du har tålamod nog att lära känna dina kaniner.

Får springa fritt inomhus

Vid det här laget har Wilma och Hubert lyckas övertyga Jenny om att de inte alls är tråkiga husdjur.

- Nu är jag helt förälskad i kaniner. De är som hundar, men tysta. Jättesociala, även om man kanske inte skulle tro det. Vi har inte dem i bur utan de får springa fritt i vår lägenhet.

Ju mer ägarna umgås med sina kaniner, desto mer sociala blir de säger Jenny, som påpekar att kaniner samtidigt är skygga djur som man inte kan tvinga till umgänge. För kaninernas välmående är det också viktigt att de har en annan kanin de kan umgås med, tror hon.

- Innan vi skaffade Hubert hade vi en annan kanin som hette Ludde och som dog när han var drygt två år gammal. Då blev Wilma ensam att tag och man märkte att hon blev väldigt fäst vid mig och följde mig vart jag än gick. När vi skaffade Hubert gick det över.

Kaninsäker lägenhet

Jenny lägger ner minst 20 minuter per dag på sina kaniner. Varje morgon och varje kväll ska de matas och få nytt vatten och buren ska städas. Hon påpekar att det i själva verket ändå krävs mer tid än så om ägaren också vill umgås med kaninerna.

Djuren är inte speciellt dyra i drift, månatligen lägger Jenny ut ungefär 50 euro på mat. Att köpa en kanin kostar ungefär fyrtio euro, säger Jenny. Rasen som Jenny har kan leva upp till tio år, men som sagt dog kaninen Ludde betydligt tidigare än så.

Enligt Jenny är det inget problem att låta kaninerna springa omkring i hemmet, eftersom de oftast är rumsrena och uträttar sina behov i buren.

- Men man måste tänka på alla elledningar och göra hemmet kaninsäkert. De stökar också till det ganska mycket med hö och sågspån.

Stämmer fördomar mot kaniner och ägarna?

Kaniner är tråkiga djur. Det trodde jag också. Men de har personligheter om man umgås med dem så att man lär känna dem. Våra brukar till exempel hoppa upp i sängen och väcka oss på morgonen.

Kaniner går inte att skola.
Man kan lära dem att komma till en när man kallar på dem, hos oss fungerar det fungerar för det mesta. Kaniner är också bra på agility.

De som har kaniner blir ”galna kaninägare” Jag kan nog sitta hemma en helg och bara umgås med kaninerna. Jag har försökt minska på kaninbilderna på sociala medier för att inte irritera andra.