Hoppa till huvudinnehåll

Lång rad av anlagda bränder i Helsingfors inom en vecka

Brand i Sockenbacka i Helsingfors.
Arkivbild. Brand i Sockenbacka i Helsingfors. Bild: Jonina Tiihonen brand,Helsingfors

Gårdsbyggnader, bilar och en grävskopa har brunnit i sex olika fall av anlagda bränder på bara en vecka i Helsingfors. Polisen utesluter inte att samma person kan ha tänt flera eldar.

Sex olika fall av anlagda bränder har förekommit sedan valborg, alla i nordöstra Helsingfors. Brändernas geografiska läge och den korta tidsramen för händelserna pekar mot att en del av fallen kan ha samma förövare, säger Heikki Sandberg som leder undersökningen vid Helsingfors polis.

Men några bevis för det finns inte. Polisen har ännu inte någon misstänkt i sikte men går igenom namn man känner till från tidigare liknande fall.

- Det här är den typen av brott som ofta upprepas, säger Heikki Sandberg till Yle Helsinki.

Ögonvittnen ska ta kontakt

Det är utmanande att utreda bränder som ägt rum under natten. Polisen efterlyser fortfarande tips från allmänheten om fallen.

- Alla som har hört eller sett något ombeds ta kontakt med polisen, säger Sandberg.

Sex olika fall sedan valborg

Lördag 30.4 klockan 00.45 brann en personbil av märket Volkswagen på Traktorvägen i Malm. Bara en timme senare brann ett sopskjul på Bocksbackabågen som är under en halv kilometer därifrån.

Fredag 6.5 klockan 23.50 brann ett sopskjul på Sibbogatan i Åshöjden. Också den misstänks vara anlagd.

Lördag 7.5 klockan 00.23 fick polisen larm om flera bränder på Alvägen och Höstvägen på gränsen mellan Malm och Bocksbacka. Någon misstänks ha tänt eld på bland annat en bastu- och klubbyggnad, ett garage, en hög med plankor och en kompost.

Måndag 9.5 klockan 02.20 brann sex stycken personbilar på Kvarndammsvägen i Kvarnbäcken. Tjugo minuter före det hade någon tänt eld på en grävmaskin på Viksvägen.