Hoppa till huvudinnehåll

Ny mobilvänlig sida ska hjälpa Pargasborna hitta lokala evenemang

Hamntorget i Pargas
Det händer på Hamntorget i Pargas. Hamntorget i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus hamntorg i pargas

Att locka publik till sommarens många evenemang kan vara en utmaning. I Pargas jobbar man nu med att bygga upp en ny webbsida som ska samla alla lokala evenemang.

Majvädret har så här långt visat sig från sin bästa sida med sol och temperaturer upp mot 20 grader. Vädret vittnar om att sommaren står för dörren, och det betyder också att högsäsongen, då det gäller olika evenemang i skärgården snart drar igång.

Redan nu har det ordnas en del, i slutet av april dansade hela Åboland, valborgsmässoafton firades med ballonger och glass i Pargas gästhamn och förra veckan ordnade Vårkultur gatudans med Nilsby spelmän utanför Brankis i Pargas.

Vissa av evenemangen har varit mer välbesökta än andra, och i Facebookgruppen Skärgårdens Solsida frågar sig en Pargasbo var publiken blev av under gatudansen. Svaret var att flera gärna skulle ha deltagit, men att de inte visste om att någon dans skulle ordnas.

Köpmansgatan i Pargas
Köpmansgatan i Pargas Bild: Yle Åboland Pargas,Gågata,axo

Ordnas det tillräckligt och var finns information?

Yle Åboland frågade några Pargasbor på Malmen vad de tycker, ordnas det tillräckligt med evenemang och brukar de själva delta då det händer något i stan?

- Jag tycker det ordnas ganska mycket, speciellt nu på våren och sommaren. Vi har ju SkäriOpen som är ett nytt evenemang på kommande, och sen kommer ju Pargasdagarna och dessutom så finns det ju alla möjliga kultur- och idrottsevenemang, säger Helena Bruun från Tre små rum.

Helena Bruuns utanför tre små rum i Pargas.
Helena Bruun tycker det ordnas många evenemang i Pargas. Helena Bruuns utanför tre små rum i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus tre små rum

Lorentz Eriksson tycker att det finns utrymme för mer evenemang, men har samtidigt lite svårt att komma ihåg vad han själv senast deltog i.

- Kanske var det någon marknad av något slag. Pargasdagarna var jag på i fjol i alla fall, säger Eriksson.

Nicolina Galkin och Tom Kraappa är ute på promenad i solen med varsin barnvagn. De säger att de själva aktivt brukar delta då det ordnas evenemang, men visst kan det vara lite svårt att få med Pargasborna ibland, säger Kraappa.

- Vi Pargasbor kan nog vara lite tröga at få ur huset ibland, så med tanke på det ordnas det nog tillräckligt med evenemang.

Tom Kraappa och Nicolina Galkin i Pargas.
Tom Kraappa och Nicolina Galkin brukar delta i evenemang som ordnas i Pargas. Tom Kraappa och Nicolina Galkin i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus tom kraappa

På frågan varifrån de får information om vad som är på gång svarar många att de läst om det i lokaltidningen eller hört om evenemanget i radio. Någon har sett en annons på stan, men för många har sociala medier blivit allt viktigare och de får sin information från till exempel Facebook.

- Sociala medier verkar vara tidens melodi, konstaterar Helena Bruun.

En växande samlingsplats för lokala aktiviteter

Det här vill man nu ta vara på inom stadens turistenhet. Tillsammans med lokala företaget Accara jobbar Pargas stads turism för att bygga upp sidan Pargas.today.

- Målet är att skapa en webbtjänst som visar upp allt som är aktuellt och kan intressera och som sker just den dagen nära dig, säger Erik Sumelius som är med och bygger upp sidan.

Det finns också nu en händelsekalender för Pargas stad, men man har inte riktigt nått ut till den stora allmänheten, konstaterar Sumelius.

- Det verkar som att allmänheten inte känner till händelsekalendern, vilket beror på att den aldrig riktigt marknadsförts. Nu bygger vi om hela systemet så det bättre ska fungera tillsammans med sociala medier och dessutom fungera på alla mobila apparater, säger Sumelius.

Airisto gästhamn
Airisto gästhamn Bild: Yle Åboland airisto strand

Sidan ska vara mobilvänlig

Sidan Pargas.today kommer att bygga på samma databas som händelsekalendern nu är uppbyggd på, men systemet kommer att byggas om från grunden så sidan är smidig att använda med både smarttelefon och pekplatta.

- Man ska inte vara tvungen att sitta vid en dator för att kolla upp vad som är på gång, säger Sumelius.

Planen är att lansera Pargas.today kring årsskiftet, men redan nu jobbar man för fullt med att bygga upp sidan. Nästa steg blir att skicka ut en enkät till företagare och andra som brukar ordna evenemang där de får komma med åsikter om vilka funktioner en sådan här sida borde ha. Sidan är öppen för alla och Sumelius ser gärna att företagare och händelsearrangörer tar kontakt.

- Systemet bygger på en och samma databas. Händelserna kommer att synas på Pargas.today men också på turismens sidor, och kommer fler samarbetspartner med syns informationen också på deras sidor, säger Sumelius.

Här kan du läsa mer om sidan Pargas.today.

Läs också