Hoppa till huvudinnehåll

Posten privatiseras? - Statsministern storstädar i ägarpolitiken

Postlevarans med robothelikopter
Posten kan få också privata ägare Postlevarans med robothelikopter Bild: Posti postleverans

Statsminister Juha Sipilä (C) planerar omfattande reformer i statens ägarpolitik, erfar Yle. I skottgluggen är bland annat Posten och Finnair.

För ett par veckor sedan förnekade statsministern att ägostrukturen i Posten och Finnair ändras. Nu kommenterar Sipilä inte saken. Mer konkreta planer om statsbolagen presenteras för riksdagen om en dryg vecka, den 17 maj.

Yles finska nyheter har av olika källor hört vilka planer om statens ägande som statsministern har bollat med, eller har lyft fram som möjliga alternativ. Främst gäller ändringarna alltså Posten och Finnair.

Avsikten är bland annat att spjälka itu Posten, och att den ena biten privatiseras, alltså säljs till investerare.

Finnairs majoritetsägare fortfarande inhemska

Regeringen överväger också att minska statens ägarandel i Finnair till under 50 procent. Nu ägs börsbolaget Finnair till 55,81 procent av staten.

Regeringen betonar ändå att den inhemska ägarandelen ska överstiga 50 procent, vilket också krävs i det sibiriska överflygningsavtalet mellan Finland och Ryssland.

Statsministern har som bollplank bland annat haft kommunikationsminister Anne Berner (C) och näringsminister Olli Rehn (C).

Sipilä har enligt Yles uppgifter också diskuterat de här ärendena med businessbekanta. De här har retat upp oppositionen som vill veta vilka de här personerna är, och i vilken roll de har diskuterat privatiseringar med statsministern.

Lättare få statligt riskkapital

Regeringen vill också stärka statsägda Finlands industriinvesteringsroll. Industriinvestering ska kunna ta större risker i sina satsningar på tillväxtföretag, eller företag som vill ut på den internationella marknaden.

Satsningarna möjliggörs via tilläggskapital som Industriinvestering får då staten säljer egendom.

Staten söker riskkapital också med hjälp av en modell där staten samarbetar med arbetspensionsfonderna och privata investerare. Arbetspensionsfonderna lär ändå vara skeptiska, och anse att Sipiläs modell har för kraftiga politiska förtecken.

Sipiläs reformer av statens ägande hör ihop med ett uttalande för ett år sedan. Sipilä sade då att det gäller att få statens balans i arbete. Han beräknade att statens strategiska satsningar kunde uppgå till 1,6 miljarder euro, utan att staten tar mer lån.

Enligt Yle är den summa Sipilä utgår ifrån nu betydligt högre, omkring två miljarder.

Också Terrafame under lupp

Statens sorgebarn är Terrafame (tidigare Talvivaara). Gruvans behov av kapital, och dess framtid, har också varit uppe under diskussionerna.

Statsminister Juha Sipilä ansvarar i regeringen också för det statliga ägandet.