Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö reser till Washington för att träffa Obama

Sauli Niinistö skakar hand med Barack Obama
Sauli Niinistö skakar hand med Barack Obama under kärnsäkerhetsmötet i Washington i april. Sauli Niinistö skakar hand med Barack Obama Bild: The White House Sauli Niinistö,Barack Obama

President Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio åker i slutet av veckan till Washington på inbjudan av USA:s president Barack Obama. Alla fem nordiska länder, Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, är inbjudna.

Stats- och regeringscheferna för de nordiska länderna kommer att delta i ett toppmöte i Vita huset den 13 maj. Under mötet behandlar ledarna bland annat frågor om terrorism, extremism, kärnsäkerhet och miljö.

Efter toppmötet bjuds deltagarna på lunch av USA:s utrikesminister John Kerry.

De andra nordiska länderna representeras av statsministrarna. Även ländernas utrikesministrar reser till Washington där de har ett separat möte med John Kerry. Från Finland deltar utrikesminister Timo Soini (Sannf).

Fredagen avslutas med att President Obama och Michelle Obama bjuder på en festmiddag i Vita huset.

Fortsättning på tidigare möte

Toppmötet i Washington utgör en fortsättning på ett likadant möte som hölls i Stockholm i september 2013. Då träffade Obama de nordiska statsministrarna samt president Niinistö.

Obama besökte Stockholm i samband med sin resa till G20-mötet i S:t Petersburg i Ryssland.