Hoppa till huvudinnehåll

Tickande bomb: Sociala medier förstör barns ryggar

En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
Surfande på mobiltelefoner kan ge ryggskador En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner. Bild: Yle/Matias Monola nyhetsskolan

Nu slår forskarna larm: de sociala medierna har lett till att barn och unga i allt högre grad lider av ryggproblem. Det ständiga hängandet över en skärm förstör ryggar och nackar i allt yngre ålder – redan 10-åringar kan lida av så kallad some-rygg eller sms-nacke.

Datorer, mobiler och pekplattor - användningen bara ökar, och i allt lägre ålder.

Enligt experterna har vi att göra med en tickande bomb. Amerikansk forskning varnar för en epidemi av ryggproblem som i det långa loppet kan stå samhället dyrt. Fenomenet är känt också här hos oss och det måste tas på allvar, säger fysioterapeuten och magistern i hälsovetenskap Linnéa von Hedenberg vid Ryggförbundet. Vidden av problemet kan vi bara ana oss till.

- Hur stort problemet riktigt är ser vi först om ytterligare 20 år då dagens barn och unga är vuxna. Men idag kommer allt fler barn i åldern 9-12 till fysioterapi för olika nack- och ryggproblem, så det är nog ett verkligt problem.

Linnea von Hedenberg
Linnéa von Hedenberg Linnea von Hedenberg Bild: Nina Kellokoski linnea von hedenberg

"Enorma kostnader för samhället"

Enligt von Hedenberg kommer dehär nya some-ryggarna och -nackarna på lite längre sikt att bli också ett ekonomiskt samhällsproblem.

- Absolut. Redan idag lider åtta av tio finländare av ryggproblem och det handlar om enorma kostnader för samhället i sjukledigheter och vårdkostnader. Om problemen blir allt vanligare och också nackproblemen ökar så är det klart att vi står inför en svår situation.

Problemen kan ta sig uttryck på en mängd olika sätt, men de har alla att göra med alltför långvariga och statiska ställningar framför en skärm. Det kan handla om huvudvärk, spänningar i nack- och skulderpartiet, dålig hållning som i förlängningen kan leda till olika smärtor och felbelastningar i ryggraden.

- Vi ser till och med att folk börjar lida av överbelastning i tummuskeln, då tummen används så flitigt på smarttelefoner.

"Problemen går att åtgärda"

Linnéa von Hedenberg tror ändå inte att det är för sent att åtgärda problemet. Det värsta när det gäller just rygg- och nackproblem och användning av sociala medier är att de flesta sitter så länge med nacken böjd. Ett enkelt sätt skulle vara att lyfta sin mobiltelefon ungefär i höjd med munnen medan man knappar på den, istället för att ha den i famnen och tvingas titta ner.

- Det är en trefaldig belastning för nacken att sitta med huvudet framåtböjt jämfört med att hålla det rakt. För en vuxen vars huvud väger fyra-fem kilo kan belastningen på nackkotorna bli över 20 kilo då man sitter och tittar ner.

Det viktigaste skulle vara att få fram den här informationen till barn och unga, säger von Hedenberg.

- Det går nog att göra någonting åt saken, men det kräver att föräldrar och skolor tar sitt ansvar och faktiskt lär ungdomarna vilka konsekvenserna kan bli. De måste förstå att de också själva aktivt måste ändra sitt beteende och göra någonting åt saken.

Läs också