Hoppa till huvudinnehåll

Västanfjärd levererar 3000 meter staket till Helsingfors

Staket som tillverkats i Västanfjärds mekaniska verkstad.
Staket som tillverkats i Västanfjärds mekaniska verkstad. Bild: Yle/Monica Forssell staket,västanfjärds mekaniska verkstad

Den här veckan öppnar öarna Skanslandet och Kungsholmen utanför Helsingfors för allmänheten. Besökarna får ändå inte röra sig riktigt överallt och därför behövs rejäla järnstaket. De staketen tillverkas i Västanfjärds mekaniska verkstad.

Västanfjärds mekaniska verkstad ser ljust på framtiden.

- Vintern var tuff, säger vd Oskar Jensén, men nu ser det igen bättre ut.

Toffe Fagerlund jobbar med att tillverka galler på Västanfjärds mekaniska verkstad.
Västanfjärds mekaniska verkstad sysselsätter nästan tjugo personer och är en viktig arbetsgivare på Kimitoön. På bilden Toffe Fagerlund i färd med att tillverka ett galler. Toffe Fagerlund jobbar med att tillverka galler på Västanfjärds mekaniska verkstad. Bild: Yle/Monica Forssell toffe fagerlund

För tillfället har verkstaden, som är belägen i byn Södersundvik, fullt upp med att tillverka nästan tretusen meter järnstaket som ska sättas upp på öarna Skanslandet och Kungsholmen utanför Helsingfors.

Öarna har tidigare hört till Försvarsmakten men öppnas på lördag (14.5) upp för allmänheten i Forststyrelsens regi. På Skanslandet finns ändå områden dit allmänheten inte kommer att ha tillträde och där behövs rejäla staket.

Oskar Jensén vid staket som tillverkats på verkstaden.
Oskar Jensén vid staket som tillverkats på verkstaden. Bild: Yle/Monica Forssell västanfjärds mekaniska verkstad

Västanfjärds mekaniska verkstad sysslar i huvudsak med värme, ventilation och sanitet (VVS) men är också ett av få företag i Egentliga Finland som utför pulverlackering och blästring. Företaget har dessutom hand om förvaring och underhåll av båtar.

Sandblästringshall i Västanfjärds mekaniska verkstad.
Sandblästringshall i Västanfjärds mekaniska verkstad. Bild: Yle/Monica Forssell sandblästring,västanfjärds mekaniska verkstad

Hallen för pulverlackering och blästring, där också Skanslandets staket lackas, är bara några år gammal och kunde byggas delvis tack vare så kallat ÄRM-stöd. ÄRM är en finsk förkortning för ”område i plötslig strukturomvandling”.

Efter att stålbolaget FN-steel gick i konkurs 2012 beviljades Kimitoön status som område i plötslig strukturomvandling och det var möjligt för företag att ansöka om bland annat investeringsstöd.

Västanfjärds mekaniska verkstad fick då stöd för att förstora sin verkstad och kunde då också bygga hallen för pulverlackering och sandblästring. Hallen sysselsätter i dag en person och bidrar till att verkstaden kan ta emot fler svetsningsjobb än tidigare.

- Det var nog riktigt bra att vi kunde bygga hallen, säger Jensén.

Att det var just Västanfjärds mekaniska verkstad, ett litet företag i byn Södersundvik på Kimitoön, som fick staketjobbet, tror Jensén att handlade om både tur och skicklighet.

- Vi fick anbudsförfrågan via materialleverantören till ett annat staketprojekt vi gjort och tydligen lyckades utföra så att kunden blev nöjd. Sen var det vårt anbud som vann.

Vd Oskar Jensén i Västanfjärds mekaniska verkstad.
Vd Oskar Jensén ser ljust på framtiden. Vd Oskar Jensén i Västanfjärds mekaniska verkstad. Bild: Yle/Monica Forssell västanfjärds mekaniska verkstad

Under vintern såg det ganska dåligt ut för verkstaden, men tack vare jobbet med staketen och de många deltidsboende som finns på Kimitoön, ser det nu betydligt bättre ut. Nästan hälften av privatkunderna är deltidsboende, uppger vd Oskar Jensén.

Stor betydelse för både Västanfjärds mekaniska verkstad och andra företag på ön har också de byggprojekt som för tillfället är aktuella i Kimitoöns kommun.

- Om det byggs så mår Kimitoön bra. Byggs det ingenting, så händer det inte någonting annat heller på ön.

Västanfjärds mekaniska verkstad utifrån.
Västanfjärds mekaniska verkstad utifrån. Bild: Yle/Monica Forssell västanfjärds mekaniska verkstad

Kommunen har nyligen avslutat byggandet av nya daghemmet i Kimito, och som bäst pågår en stor renovering av Amosparkens skola i Kimito. Senare i år kommer också byggandet av Kimito hälsostation i gång och där hoppas Västanfjärds mekaniska verkstad få en fot in.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland