Hoppa till huvudinnehåll

Arbetet med att ordna Raseborg Pride är i gång - följ vår blogg!

Ett klädstreck där det hänger färggranna kläder.
Dela med dig av dina bilder från Pride! Kanske på en färgglad tvättlina, din utstyrsel, musikern på scenen, din kompis - du väljer! Ett klädstreck där det hänger färggranna kläder. Bild: Yle/Malin Valtonen tvättlina,Klädstreck,Gay pride,sexuella minoriteter,Västnyland

Många människor delade med sig av sina bilder från Raseborg Pride den 3 september. I den här bloggen dyker det upp bilder som taggats med #mittraseborgpride eller #minunraaseporipride.

Den 3 september ordnades det för första gången en pridefestival i Raseborg. Bakom projektet finns lokala ungdomar, en arbetsgrupp samt Raseborgs stads ungdomsbyrå. I bloggen kan du läsa och se hur arbetet med festivalen framskred!

Den här bloggen är ett samarbete mellan Yle Västnyland och arrangörerna för Raseborg Pride 2016. Bloggen uppdateras regelbundet med bilder, video och korta texter om vad som är på gång fram till att pridefestivalen går av stapeln.

Bildbloggen från pridefestivalen den 3.9 är ett samarbete med tidningen Västra Nyland. Tidningen kommer ha en liknande blogg på sin webbplats med bilder som använder samma taggar.

Malin Valtonen

Torsdag 1 september

Det närmar sig! Så här inför pridefestivalen kommer Simon Zion med en hälsning till er alla. Vi ses väl på lördag?

Malin Valtonen

Måndag 29 augusti

Nu inleder vi veckan med en supernyhet: Simon Zion är Raseborg Prides hemliga artist!

Ekenäsbördiga Simon Zion kommer att köra en akustisk spelning på gratiskonserten i Stallörsparken. Han kommer också att skriva autografer.

Simon Zion gjorde succé i tv-programmet Idol i Sverige och landade på en tredje plats i tävlingen ifjol.

- Det känns som en ynnest att spela på Raseborg Pride. Det är så bra stämning på Pride. Det kommer bli grymt.

Han tycker det är självklart att alla mänskor är lika värda.

- Jag tycker det är konstigt att man ens ska vara tvungen att känna att man står upp för något som är självklart. För mig är det så självklar grej, allt annat är konstigt för mig.

Simon Zion med ett kort i handen där det står Raseborg Pride.
Simon Zion gör en akustisk spelning på Raseborg Pride. Simon Zion med ett kort i handen där det står Raseborg Pride. Bild: Yle/Malin Valtonen raseborg pride blogg,Raseborg,Ekenäs,Västnyland,artister

Simon Zion kommer att stiga upp på scenen ensam och bara ha gitarren med sig. Han kommer att bjuda på nytt material, bland annat sin nya singel som ännu inte har kommit ut.

- Jag tror det kommer bli en varm och härlig stämning, säger han.

Han beskriver den finländska publiken som superbra. Den är inte lika ”lagom” som i Sverige.

- I Sverige är det klassiskt att man har scenen och så står folk i en stor halvmåne runt scenen för ingen vågar gå fram.

Simon Zion vill inte se några halvmånar i Stallörsparken på lördag.

- Inga halvmånar! Om det är någon som man lyssnar bäst mellan högtalarna så får man stå där men annars inga halvmånar, säger han med ett skratt.

Malin Valtonen

Tisdag 23 augusti

Den 22 augusti hade Ungdomsfullmäktige möte på Ekenäs Uncan. En del av ungdomarna kom i förtid för att börja med deras egna banderoll som de skall gå med under prideparaden. Resultatet får ni se nästa lördag!

Isabelle Hyytiäinen, Emil Thuesen, Milton Bäcksbacka och Emilie Jäntti jobbar på att göra en regnbågsbanderoll.
Isabelle Hyytiäinen, Emil Thuesen, Milton Bäcksbacka och Emilie Jäntti hoppas många deltar i paraden med egna skyltar och banderoller. Isabelle Hyytiäinen, Emil Thuesen, Milton Bäcksbacka och Emilie Jäntti jobbar på att göra en regnbågsbanderoll. Bild: Isak Slöör raseborg pride blogg,Västnyland

Häng med på pridefeelisen och hämta egna pridesaker till paraden! Klä ut er, laga flaggor, skyltar eller egna banderoller!

Isabelle Hyytiäinen

Fredag 19 augusti

Nu kan du piffa upp din nyckelknippa med Raseborg Prides nyckelring! Den kostar tre euro och säljs i museicentrum Ekta och turistbyrån i Ekenäs.

En hand som håller i en nyckelring. I nyckelringen hänger en rund liten bricka där det står Raseborg Pride.
Så här ser nyckelringen ut! En hand som håller i en nyckelring. I nyckelringen hänger en rund liten bricka där det står Raseborg Pride. Bild: Yle/Malin Valtonen pride,Västnyland,Nyckelring

Malin Valtonen

Fredag 19 augusti

Nu är programmet klart!

kl. 10 samling på ungdomsgården i Ekenäs (Ystadsgatan 14)

10.30 Prideparaden startar, går via torget till Stallörsparken

11 Paraden anländer till Stallörsparken
- Öppningstal av Berndt Arell, Raseborg Prides beskyddare
- Konferencier Catariina Salo

11.15 Stödtal
- Miss Gay Finland 2016 Helmi-Maaria Jokinen
- Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis

11.30-14 Musik och dans
- Sås & Kopp (tvåspråkigt uppträdande)
- The Siewert Öholm Experience
- Backyard Boogie
- Kismet
- Qruu & Dizi
- Hemlig artist
- Dans av Red Hot Mamas

Backyard Boogie.
Backyard Boogie uppträder på scenen i Stallörsparken. Backyard Boogie. Backyard Boogie,raseborg pride blogg

Den officiella delen av Raseborg Pride i Stallörsparken avslutas klockan 14.

Seminarium på Naturum
kl. 14-15 Panelsamtal: Minns du? Om HBTQI i Raseborg förr och nu
I panelsamtalet gör vi queera nedslag i Raseborgs historia och diskuterar hur det är och har varit att leva som HBTQI-person i Raseborg. Vilka platser, rum och ögonblick har varit betydelsefulla ur ett HBTQI-perspektiv? Vilka milstolpar hittas i den lokala regnbågshistorien? Vilken roll spelade Gay West? Vad är viktigt just nu?

I paneldiskussionen deltar bland annat konstnären Magnus Strandberg och arkivarie Susanne Österlund-Pötzsch (SLS/ Svenska litteratursällskapet i Finland r.f.). Diskussionen leds av projektledaren och verksamhetsledaren Rita Paqvalén (Kultur för alla). Diskussionen ansluter till projektet Finland 100 – I regnbågens färger och den minnesinsamling som projektet genomför tillsammans med SLS.

Läs mer om projektet här och läs mer om insamlingen här.

15-16 Panelsamtal: Kön, sexualitet, normer och kärlek – Varför behövs Pridefestivaler? Vad är normer och hur påverkar de oss? Skiljer de sig mellan små och stora städer? Vad betyder det att komma ut? Är det viktigt och varför?

Berndt Arell (kulturprofil), Malin Gustavsson (jämställdhetskonsult) och Ted Urho (journalist) samtalar om de utmaningar som gör Pridefestivaler viktiga. Nina Nyman, chefredaktör på tidskriften Astra, leder samtalet.

16.30-19 Workshop på Elverket med Thomas Hamberg aka Sinikka Puolukka Nagrigorijeva: Hitta din inre dragqueen/king. Arrangör Stiftelsen Pro Artibus.

Tvättlina i regnbågens färger – en vänlig gest

Tvättlina bjuder in alla som vill visa sitt stöd för mångfald och alla människors lika värde att hänga ut tvätt i regnbågens färger, fotografera det och dela bilder med taggen #tvattlina.

Konstverket Tvättlina av Ilar Gunilla Persson och Heidi Lunabba deltar i Raseborg Pride i samarbete med Galleri Elverket. På Elverket finns en tvättlineinstallation och ett bildspel med regnbågstvättlinor.

17.30-19 Workshop NORM CRITIQUE FOR DUMMIES med Malin Gustavsson, expert på mångfald vid Ekvalita. Workshopen går av stapeln på ungdomsgården i Ekenäs.

19.30 Ekenäs filmfest visar filmen Pride på Bio Forum (engelskspråkig). Biljett 8 euro (K12).

21.00 Pride Party på Restaurant & Pub Santa Fé, värd är Tobias Larsson.

Fredrika Åkerö och Malin Valtonen

Tisdag 19 juli

De som gillar reggaepop ska passa på och se Backyard Boogie på Raseborg Pride! Backyard Boogie är ett Raseborg-Helsingfors-Vasa-band och medlemmarna är Lucas Dahlström, Niklas Evers, Tino Oksanen, Sebastian Dahlström och Simon Karlsson.

Fredrika Åkerö

Torsdag 30 juni

Det blir också rock'n'roll i Stallörsparken på Raseborg Pride när bandet The Siewert Öholm Experience äntrar scenen.

Bandet, som består av Stefan Nyman, Putte Jern, Jan-Henrik Smått, Anton Lindholm och Jesse Nissinen, spelar rockcovers från förr och nu.

På frågan om killarna vill hälsa Pridepubliken någonting väljer de att citera Dennis Rodman: We don't mind straight people as long as they act gay in public.

Fredrika Åkerö

Fredag 10 juni

Igår var en väldigt trevlig dag. Då var det dags att ta emot understödet som vi fick av Aktiastiftelsen i Ekenäs. På eftermiddagen bjöds det på tårta och kaffe i bankkontoret i Ekenäs. På plats var alla projekt som i år fick bidrag.

Jordgubbstårta på ett bord tillsammans med pappersassietter, pappersmuggar och servetter där det står Aktia.
Alla bjöds på jordgubbstårta. Jordgubbstårta på ett bord tillsammans med pappersassietter, pappersmuggar och servetter där det står Aktia. Bild: Yle/Malin Valtonen Aktia Bank,raseborg pride blogg,Ekenäs,Tårta,Jordgubbstårta

Vi presenterade Raseborg Pride och fick bra respons från de andra. Där fanns representanter för en mängd olika projekt, allt från dans för seniorer och handboll till dockteater och hembygdsforskning. Projektet Okänd soldat i Harparskog, som också bloggar här på Yle Västnyland, fanns också bland bidragstagarna. Grattis till oss! :)
Fredrika Åkerö, Emil Thuesen och Malin Valtonen står och poserar med ett kuvert där det står med små bokstäver Raseborg Pride.
Fredrika Åkerö, Emil Thuesen och Malin Valtonen är superglada över det första understödet. Fredrika Åkerö, Emil Thuesen och Malin Valtonen står och poserar med ett kuvert där det står med små bokstäver Raseborg Pride. Bild: Lotta Söderlund malin valtonen,Fredrika Åkerö

Nu fortsätter vi med att jobba med programmet. Vi ringer också runt till olika företag och organisationer för att se om det finns intresse att delta i arrangemanget kring Raseborg Pride. Det finns mycket att göra än innan pridefestivalen kan äga rum.

Malin Valtonen, Fredrika Åkerö och Emil Thuesen

Måndag 30 maj

Vi är glada över att nu kunna publicera en tidtabell för pridefestivalen plus ny information om evenemang som ordnas i samband med Pride!

Sås och kopp, Pasi Hiihtola och Peik Stenberg
Sås och Kopp uppträder på Raseborg Pride. Sås och kopp, Pasi Hiihtola och Peik Stenberg Bild: www.sasokopp.fi sås och kopp

kl. 10 Samling på ungdomsgården i Ekenäs (Ystadsgatan 14)
10.30 Prideparaden mot Stallörsparken via torget startar
11 Paraden anländer till Stallörsparken, möjlighet att ordna egen picnic. Öppningstalet hålls av beskyddaren Berndt Arell. Konferancier är Miss Gay Finland 2015 Catariina Salo.
11.15 Stödtal
11.30-14 Musik- och dansuppträdanden
- Sås och Kopp (tvåspråkig show)
- Hemlig artist
- Lokala artister
- Dans av Red Hot Mamas och mycket mer!

Den officiella delen av Raseborg Pride i Stallörsparken avslutas kl. 14.

kl. 14-16 Seminarium på Naturum.

I Samband med seminariet presenterar Rita Paqvalen från Kultur för alla och Seta rf projektet "Finland 100 - I regnbågens färger". Syftet med projektet är att synliggöra HBTIQ-personers historia och konst som en del av det självständiga Finlands historia, att hjälpa och uppmuntra konst- och kulturaktörer att lyfta fram HBTIQ-frågor och -konst i sitt jubileumsprogram samt att samla in ny kunskap om Finlands queera historia och vardag. Projektet genomförs i samarbete med nationella konst- och kulturorganisationer.

kl. 16.30-19 ordnas en workshop ”Hitta din inre dragqueen/king” på Elverket. Arrangör är Stiftelsen Pro Artibus.

19.30 Ekenäs filmfestival visar den engelskspråkiga filmen Pride på Bio Forum

Utöver detta ordnar Ekenäs bibliotek en utställning kring temat i andra våningen och ”trappgalleriet” från mitten av augusti till mitten av september.

Fredrika Åkerö

Onsdag 18 maj

I dagarna fick vi ett väldigt trevligt e-postmeddelande! Aktiastiftelsen i Ekenäs har beviljat oss pengar för pridefestivalen. Nu jobbar vi på att söka understöd från några andra stiftelser och fonder tillika som vi skickar runt förfrågningar till artister och band.

Finns det någon speciell artist eller band du skulle vilja se på pridefestivalen? Skriv gärna en kommentar :)

Malin Valtonen

Torsdag 12 maj

Under pridemötet på torsdagen gick vi igenom programmet och möjliga programförslag för vad som skulle kunna hända under pridedagen.

Arbetsgruppen för Raseborg Pride har möte. Från vänster: Isak Slöör, Emil Thuesen, Teemu Björkqvist, Isabelle Hyytiäinen, Emilie Jäntti, Malin Valtonen, Sofia Haglund och Kjell Wikström.
Vi var med på torsdagens möte! Från vänster: Isak Slöör, Emil Thuesen, Teemu Björkqvist, Isabelle Hyytiäinen, Emilie Jäntti, Malin Valtonen, Sofia Haglund och Kjell Wikström. Fredrika Åkerö fattas från bilden. Arbetsgruppen för Raseborg Pride har möte. Från vänster: Isak Slöör, Emil Thuesen, Teemu Björkqvist, Isabelle Hyytiäinen, Emilie Jäntti, Malin Valtonen, Sofia Haglund och Kjell Wikström. Bild: Fredrika Åkerö teemu björkqvist

Vi delade också upp arbetsuppgifterna till olika grupper och diskuterade möjligheter om pridevimplar.

Emil Thuesen, Isak Slöör, Isabelle Hyytiäinen och Emilie Slöör

Tisdag 10 maj

I dag har startskottet gått för den här bloggen! Här kommer vi att publicera en massa information kring festivalen men också visa hur det går till då man ordnar en festival av det här slaget.

Bloggtexterna kommer huvudsakligen skrivas av Isabelle Hyytiäinen, Emil Thuesen, Emilie Jäntti och Isak Slöör som alla är medlemmar i Raseborgs ungdomsfullmäktige. Malin Valtonen från Yle Västnyland, ungdomssekreterare Fredrika Åkerö och ungdomsledare Sofia Haglund kommer också att vara med.

Malin Valtonen, Isak Slöör, Emil Thuesen, Isabelle Hyytiäinen och Fredrika Åkerö håller i kort där det står Raseborg Pride.
Bakom bloggen står Yle Västnylands Malin Valtonen tillsammans med ungdomarna Isak Slöör, Emil Thuesen, Isabelle Hyytiäinen samt ungdomssekreterare Fredrika Åkerö. På bilden fattas Emilie Jäntti. Malin Valtonen, Isak Slöör, Emil Thuesen, Isabelle Hyytiäinen och Fredrika Åkerö håller i kort där det står Raseborg Pride. Bild: Yle/Petra Thilman raseborg pride,Fredrika Åkerö

På torsdag samlas vi till Pridemöte och efter det har vi säkert något nytt att berätta!

Malin Valtonen

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här bloggen är också ett exempel på hur vi gör det. Har du själv något på gång som vi tillsammans kunde följa på det här sättet? Skriv då gärna en rad till radiovega.vastnyland(a)yle.fi – beskriv idén och projektet så tar vi kontakt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland