Hoppa till huvudinnehåll

Du kan få böter om din katt kissar på fel ställe

Katt ute på vift.
Ägaren ansvarar för vad katten gör. Katt ute på vift. Bild: Yle/Roger Källman mitt västnyland,katt

Får katter springa lösa var som helst? Det här är en fråga som många vill ha svar på. Yle Västnyland har tagit reda på hur det ligger till.

Vilka regler gäller egentligen för katter som springer löst omkring i städer och byar? Det här är en fråga som ställdes via "Mitt Västnyland" på Yle Västnylands webbplats. Publiken valde just den frågan som den viktigaste bland tre olika alternativ.

Det är ordningslagen som gäller för katter precis som för hundar, säger övervakande veterinär Pia Haltiala vid Sydpetsens miljöhälsa.

- Lagen förbjuder inte katterna att gå lösa, men de får inte gå på allmänna platser som badstränder, lekplatser eller torg.

Rekommendation: Håll katten inne eller kopplad

Det är ägaren som ansvarar för sin katt. Eftersom katter tenderar att röra sig och göra som de själva vill rekommenderar Pia Haltiala att de hålls inne eller kopplade i tätorter.

- Det handlar ju också om katternas egen säkerhet. Det finns mycket trafik och risken är att de blir under en bil.

Eija Quinlans katt Zelda, som var bortsprungen i 3 år (11.04.16)
Koppel är att rekommendera om katten vistas ute i tätorter. Eija Quinlans katt Zelda, som var bortsprungen i 3 år (11.04.16) Bild: Yle/Stefan Härus eija quinlan

Dessutom kan katterna förorsaka skador i naturen. Just nu pågår häckningstiden och precis som hundarna ska också katterna hållas fastkopplade så att de inte stör de häckande djuren.

Diskutera med grannen

Om det uppstår en konflikt kring katter som går lösa och bökar i rabatterna gäller det i första hand att diskutera, säger Pia Haltiala.

- Jag hoppas att grannar tillsammans kan komma överens om reglerna.

Ledande veterinär Pia Haltiala.
Övervakande veterinär Pia Haltiala säger att en kattägare kan få böter om katten besöker till exempel en lekplats. Ledande veterinär Pia Haltiala. Bild: Yle/Minna Almark pia haltiala,Västnyland,Ekenäs,Raseborg

Enligt djurskyddslagen har man rätt att ta fast lösdrivande djur och föra det till kommunens hittedjurshem. Om man vet vems djuret är ska man alltid föra det till sin ägare.

I värsta fall kan polisen ge böter om katten rör sig på fel ställe.

- Om katten är på en lekplats och någon ringer till polisen så kan ägaren få böter.

Få känner till reglerna

Pia Haltiala får en hel del klagomål om att katter driver löst. Överlag verkar folk inte ha speciellt bra koll på vilka regler som gäller för katterna, säger hon.

- Det finns en tradition av att låta katter gå löst omkring. Men det är annorlunda inne i tätorten än ute på landet. Ju närmare centrum man bor desto mer rekommenderar jag att man har katten i koppel.

Frihetsvägen i Ekenäs.
Katter springer ofta lösa i småhusområden. Frihetsvägen i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,frihetsvägen,gator,småhus

Om man absolut anser att katten måste få gå fritt finns det två saker som Pia Haltiala hoppas att ägaren tänker på.

- Det viktigaste är att man sätter ett mikrochip på sin katt och att den kastreras eller steriliseras. Speciellt på sommaren är det ett problem att katterna parar sig och deras ungar blir ute i naturen.

"Katterna stör inte"

Anders Sandbacka som bor i ett småhusområde i Ekenäs tycker inte att lösa katter är ett problem.

- Katten är ett utedjur så nu ska den i princip vara ute. Det är en annan sak om de skadar fåglar.

Han har aldrig upplevt att någon katt har varit störande och förhåller sig rätt neutralt till dem.

Britten Kemper, som är ute och rastar sin hund Lady, är inne på samma linje.

- Jag kan förstå småbarnsföräldrar som är rädda om sina sandlådor, men annars är katterna inte störande.

Britten Kemper och hunden Lady.
Britten Kemper och Lady har inget emot lösa katter. Britten Kemper och hunden Lady. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,Hundägare,hund,britten kemper

Hon är inte insatt i reglerna som gäller för kattägare, men är inte förvånad över att man till och med kan få böter om katten ställer till med ofog.

- Det är ganska svårt att hålla i katten eftersom den är så självständig. I så fall måste man hålla katten i band eller inne.

Grannarnas åsikt måste respekteras

Alf Wendelin har haft katt i ungefär 25 år. Han tycker inte att katter gör någon större skada fastän de rafsar i rabatterna.

Själv har han i alla fall haft ett staket runt gården eftersom många upplever att det är störande när katterna springer lösa.

- Jag vet nog att man inte får ha katten lös i stan, men katten är ett svårt djur att hålla instängd.

Alf Wendelin menar att det kan vara svårt att diskutera med grannen om man är irriterad på katten.

- Det är ett känsligt ämne. Den som blir utsatt är oftast inte intresserad att ta upp problemet eftersom det lätt blir strid.

Han säger samtidigt att man måste man respektera grannarnas önskan.

- Om de inte vill att katten ska gå lös så måste man acceptera det.

Skriv in frågor

Om det finns flera frågor som du vill att Yle Västnyland ska rapportera om ska du fylla i frågeformuläret!

Insamlingen av frågor har avslutats. För nyhetstips kan du vara i direktkontakt med Yle Västnyland.