Hoppa till huvudinnehåll

Riki Sorsa är död

Riki Sorsa.
Riki Sorsa blev 63 år gammal. Riki Sorsa. Bild: Cancerorganisationerna. efter nio,Riki Sorsa

Artisten Riki Sorsa har dött. Sorsa dog i stillhet i sitt hem, uppger hans hustru Barbara Sorsa. Han blev 63 år gammal.

Riki Sorsa (Esko Richard Sorsa) led av lungcancer, och han hyllades under veckorna före sin död för att han så öppet talade om sjukdomen. Bland annat spelade han in en video för Cancerorganisationerna i Finland där han frågar sig om han slutade röka för sent.

Den 8 april i år fick Sorsa ett pris av Cancerorganisationerna för det arbete han sedan 2007 frivilligt gjort för att hjälpa andra som har cancer.

I mars medverkade Sorsa i Yle Fems Efter nio där han prisade den finländska cancervården och frågade sig vad han har gjort för fel som måste gå igenom cancer en gång till. År 2006 hade Sorsa strupcancer och det var i samband med det som han slutade röka. Två år efter strupcancern gjorde Sorsa comeback som artist men han tvingades lära sig använda rösten på helt nytt sätt då strålbehandlingar och cytostatika förstörde så mycket av hans hals.

Riki Sorsa.
Riki Sorsa. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Riki Sorsa

Sorsa hade i mars i år fått beskedet att läkarna ser hoppfullt på hans chanser att överleva lungcancern och att han ska genomgå en sista operation, men sedan visade det sig att cancern hade spritt sig. I början av april gick han ut i medierna med att han bara har några veckor eller månader kvar att leva.

– Jag har gråtit så mycket och varit så rädd för döden. I den situationen betyder stödet från andra människor, både kända och okända, väldigt mycket, sade Sorsa i Efter Nio i mars.

ESC blev startskottet för karriären

Riki Sorsa föddes den 26 december 1952 och växte upp i Helsingfors. Sorsa var son till balettdansösen Margaretha von Bahr och företagaren Esko Sorsa och halvbror till musikproducenten Robert von Bahr. När han såg bandet The Who uppträda i Helsingfors 1967 visste han att han ville bli rockartist och samma år kom han med i sitt första band, The Zoo, berättade han i en intervju för Helsingin Sanomat 2012.

The Zoo sjöng låtar på engelska och Sorsa gjorde också ett försök på att slå igenom internationellt redan före Eurovision Song Contest 1981, men lyckades inte. När han kom med i ESC 1981 med Reggae OK blev det också startskottet för en mycket framgångsrik musikkarriär i Finland och internationellt.

I den finländska uttagningen till ESC 1981 deltog många etablerade artister som Juice Leskinen, Paula Koivuniemi och Tapani Kansa.

Det var folket som hade valt de åtta bidrag som kom till finalen och en expertpanel utsåg sedan vinnaren i en direktsändning. På den här tiden var Riki Sorsa en relativt okänd artist, men juryn ansåg att han och låten Reggae OK skulle sticka ut bäst i ESC.

Låten Reggae OK är skriven av Jim Pembroke och i ESC senare samma år placerade sig Sorsa på en 16:e plats bland 20 deltagare. Sorsa sade själv efteråt att han sannolikt hade klarat sig bättre om han hade fått sjunga på engelska.

Låten har inte gått till historien som en av de bättre under ESC men Sorsa fick under åren efter uppträdandet mycket uppmärksamhet för sin färggranna klädsel. Du kan se uppträdandet i Dublin på Youtube.

Karriär på finska

Efter ESC tog musikkarriären fart på allvar. Sorsa blev också den första finländska artisten att ge ut en skiva i cd-format. Skivan Kellot ja Peilit utkom 1985.

Sorsa gick i samma veva som ESC över till att sjunga på finska. I en intervju för Östra Nyland 2013 sade han att han lika gärna som att kallas finlandssvensk kan kallas en finskspråkig som talar mycket flytande svenska, men att han alltid talar svenska med familjen.

Sin sista skiva, Kun tunnet rakkauden, gav Sorsa ut 2013. Då hade han haft en 13 år lång paus efter sin förra skiva. Kun tunnet rakkauden är en hyllning till finska musiker som för flera årtionden sedan gjorde musik som än i dag är omtyckt.

Bild: YLE bettina s

År 2013 släppte Sorsa också en singel på svenska, Weekend, som är en svensk version av låten Laiskotellen. Förutom Reggae OK hör Muuttohaukka, Haaveissa vainko oot mun, Joki och Myrskyn Silmä till Sorsas mest kända låtar.


Måndagen den 16 maj 2016 kl.18.03 kommer programmet Fonden i Radio Vega att ägnas helt och hållet åt Riki Sorsa.