Hoppa till huvudinnehåll

Samkommunernas saga kan vara all i Östnyland

Inveon.
Inveon. Bild: YLE/Rebecca Olin öny

Det finns inga juridiska hinder för att upplösa samkommunerna för yrkesutbildning i Östnyland. Det visar en konsultutredning. Nu ska ägarkommunerna avgöra om samkommunerna har nått sin ändstation.

Samkommunerna som arrangerar andra stadiets utbildning i Östnyland kan ha kommit till sin vägs ände.

Ägarkommunerna Borgå, Mörskom och Sibbo har låtit göra en utredning om hur man upplöser en samkommun. Ägarkommunen Lovisa var inte intresserad av att delta i utredningen.

Ett godtagbart alternativ

Utredningen visar att det inte finns några juridiska hinder för en upplösning, så länge man följer kommunallagen och det kontrakt som ägarkommunerna slutit då samkommunerna grundades.

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä och Samkommunen för yrkesutbildning i Östra Nyland står inför stora utmaningar under de närmaste åren. Det statliga stödet för andra stadiets utbildning minskar och yrkesinstitutet Inveon som drivs av Samkommunen för yrkesutbildning är i akut behov av nya lokaler.

Dessutom ser Inveon en sammanslagning med en annan skola som ett möjligt alternativ. I så fall måste den nuvarande samkommunen som driver Inveon upplösas.

Utmaningarna har lett till att kommunerna ser en upplösning av samkommunerna och en omorganisation av ägarförhållandena som ett möjligt alternativ.

Hur går det till?

För att upplösa en samkommun måste alla utom en medlemskommun vara ense om upplösningen. En kommun kan alltså överröstas.

Om två eller flera medlemskommuner motsätter sig en upplösning är den inte möjlig. Däremot kan kommunerna gå ut ur en samkommun med eget beslut.

Om ägarna kommer överens om en upplösning kan de förhandla om hur samkommunens egendom ska fördelas. Om en kommun går ut ur samkommunen, får den en rättvis andel av egendomen men kan inte förhandla om den.

Samkommunernas egendom består framför allt av fastigheter, de flesta i Borgå. Värdet på dem är svårt att bedöma eftersom en del är i dåligt skick. Det är för tidigt att diskutera vilken kommun som får vad i fall en upplösning blir verklighet.

Tre alternativ

En upplösning skulle inte innebära att yrkesskolorna i Östnyland stänger – tvärtom, intygar Sibbos kommundirektör Mikael Grannas och Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Man vill säkra yrkesutbildningens ställning i Östnyland och se till att besluten om yrkesutbildningen tas lokalt även i framtiden.

Personalen i skolorna skulle fortsätta som gamla arbetstagare i den nya organisationen.

Enligt konsulten KPMG finns det tre alternativ efter en upplösning: ett eller flera aktiebolag, en eller flera nya samkommuner eller en värdkommun.

Konsulten tar inte ställning till vilket alternativ som är det bästa – det ska ägarkommunerna bestämma om de understöder en upplösning.

Jukka-Pekka Ujula.
Jukka-Pekka Ujula Jukka-Pekka Ujula. Bild: Yle/Jonas Blomqvist jukka-pekka ujula

Hittas en lösning?

Kommundirektör Mikael Grannas från Sibbo säger att det nuvarande sättet att driva yrkesutbildning är ohållbart i längden. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula från Borgå håller med: stämningen har redan en tid har varit den att man måste hitta på en lösning, vilken som helst, för att komma framåt.

- Jag tror inte det finns ett alternativ som alla är nöjda med, men vi måste hitta en lösning som majoriteten accepterar, säger Ujula. Det kan hända att någon vill gå ut ur samkommunerna oberoende av vad vi kommer till.

Mörskoms kommundirektör Sabah Samaletdin nickar. Mörskom har ännu inte en politisk åsikt i frågan.

Vad händer näst?

Kommundirektörerna presenterar utredningen för styrelsen i den egna hemkommunen. Sedan återstår att se om åsikterna går ihop eller isär. En möjlig upplösning ska godkännas av kommun- eller stadsfullmäktige.

- Jag tror att vi samlas på nytt om det här innan björkarna har musöron följande gång, är det enda Ujula säger om tidtabellen.

Grannas däremot ser samkommunstämman för Samkommunen för yrkesutbildning i Östra Nyland i medlet av juni som en milstolpe som kan sätta bollar i rullning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland