Hoppa till huvudinnehåll

Stiglöpning – nyckeln till ett lyckligt liv?

Stigen kan också se ut så här
Stigen kan också se ut så här. Stigen kan också se ut så här Bild: Yle stiglöpning,sportmagasinet

Deltagarnas glada uppsyn före, under och efter Bodom Trail-loppet får en att undra över om de hittat källan till ett bättre liv. Stiglöpning var vad det gällde i Pirttibacka i Esbo – och vårens bästa väder hade säkert också sitt finger med i solskensstämningen.

Startskottet har gått i Bodom Trail
Startskottet har gått i Bodom Trail Bild: Yle/arrangören stiglöpning,sportmagasinet

Tillbaka till naturen

Över 1100 entusiaster gav sig ut på skogsstigarna med start vid Pirttibacka friluftsstuga. Sträckorna som deltagarna kunde välja emellan var 21 km, 12 km eller 6 km och för att inte överbelasta startområdet skickades löparna iväg i grupper på 200 löpare åt gången.

En gemensam nämnare för alla som deltog, vare sig det var fråga om motionärer eller elitlöpare, var att komma ut i den vackra naturen och njuta av allt den har att erbjuda.

Det spelade ingen roll om man frågade vinnarna i tävlingsklasserna Jaana Leivo och Henri Ansio, den löpande finansministern Alexander Stubb, eller motionären som tog närmare tre timmar på sig att färdas 21 km till fots – alla underströk hur central naturupplevelsen är.

Varierande terräng

Stigarna och den varierande terrängen i Bodom Trail är ordentligt krävande, åtminstone för den som löper största delen av sina veckokilometrar på välunderhållna vägar och gator.

Många kanske tänker på ganska jämna och torra stigar i stadsparker eller i bärskogen då det talas om en stig. Det som tävlingsrutten i Esbo har att bjuda på är ändå för det mesta långt ifrån sommarstugans bastustig.

De egentliga stigarna varvas med branta klippor, slippriga rötter, gyttja upp till knäna, breda skogsdiken och våt myrmark – samt faktiskt kanske sammanlagt en kilometer sandväg.

Hinder på vägen
Hinder på vägen Bild: Yle stiglöpning,bodom trail,Sportmagasinet (Sverige)

Precis så krävande som man själv önskar

Det fina med rutten och utmaningarna är att alla kan ta sig igenom den utgående från de egna målsättningarna.

För tävlingslöparna erbjuder stiglöpning en möjlighet att avgöra loppen till sin fördel med tekniska färdigheter – ingen kan löpa med samma steg och tempo i krävande stiglopp som på jämnt underlag.

För den ambitiösa elitmotionären, som alltid är på jakt efter nya upplevelser och sätt att övervinna sig själv, erbjuder stiglöpningen gränser som flyttas just så långt som motivationen och konditionen räcker.

För den vanliga motionären är lopp som Bodom Trail ett utmärkt sätt att hitta nya sidor av löpningen som hobby och även gräva fram litet av den grottmänniska som bor någonstans djupt inne i vår arvsmassa.

Det kan göra förvånansvärt gott för själen och humöret att djupt inne i en trollskog från full fart falla ett ordentligt ”magaplask” i en cocktail av gyttja, torv och vatten. Var det kanske ett mammutfotspår jag sjönk in i?

Se inslaget här!

Nyligen publicerat - Yle Fem