Hoppa till huvudinnehåll

Största delen av besvären mot Korpoplanen förkastades - staden är nöjd

strandplanen i korpo är snart klar
strandplanen i korpo är snart klar Bild: Yle/Johanna Ventus strandplanen i korpo

Största delen av de besvär som lämnades in gällande Korpo strandgeneralplan har förkastats. Totalt lämnades åtta besvär in till Åbo förvaltningsdomstol.

Det var flera privatpersoner och en förening som lämnade in besvär till domstolen. Fem av besvären förkastades.

Tre av de som lämnade in besvär fick rätt i domstolen. Enligt Pargas stad är det frågan om enskilda fastigheter och mindre områden. Trots att domstolen gav de här markägarna rätt, så stjälper beslutet inte hela strandgeneralplanen. Frågan kan ändå gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen och i så fall gäller det här större områden inom strandgeneralplanen.

Staden rätt nöjd - stort för markägare om planen träder i kraft

Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin konstaterar att staden är rätt nöjd med förvaltningsdomstolens beslut och att det är en stor sak för Korpo och markägarna där om planen nu vinner laga kraft.

heidi saaristo-levin, planläggningschef i pargas
Heidi Saaristo-Levin. Arkivbild. heidi saaristo-levin, planläggningschef i pargas Bild: Yle/Johanna Ventus heidi saaristo-levin

Korpo strandgeneralplan godkändes i stadsfullmäktige i december 2014. Det var det här beslutet som flera personer nu besvärade sig mot.

Om strandgeneralplanen nu vinner laga kraft, alltså om ingen besvärar sig till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), så träder största delen av Korpo strandgeneralplan i kraft.

Rumba i HFD att vänta?

Norrskata, sett från havet.
Norrskata, sett från havet. Bild: Yle/ Nora Engström Norrskata,Skärgård,väståbolands skärgård

Som det ser ut nu kommer Pargas stad inte att besvära sig över besluten till Högsta förvaltningsdomstolen. Alla parter har 30 dagar på sig att ansöka om besvärsrätt till HFD.

Om besvärsrätt beviljas så kan det ta ett år innan ett beslut kommer, tror Saaristo-Levin.

Arbetet med strandgeneralplanen har pågått i många år och inleddes redan 1997. Eftersom områdena inte har planlaggts så har det varit svårare för markägare att bygga på sina tomter. Markägare har varit tvugna att ansöka om undantagslov för att få bygga och på vissa områden har man inte heller kunnat bevilja bygglov.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland