Hoppa till huvudinnehåll

SvD: Det behövs ingenjörer som aldrig förr

Bild: Yle/Carmela Walder langerbalkbro

Svenska Yle rapporterade i går att Sverige lockar många österbottniska ungdomar att flytta dit för att jobba.

Också många svenskspråkiga personer från andra delar av Finland har flyttat över till Sverige på grund av arbete.

I fråga om ingenjörer har det hittills varit mest IT-ingenjörer som rekryterats till Sverige: behovet där är stort medan det finns arbetslösa IT-experter i Finland efter bland annat Nokias uppsägningar.

I dag rapporterar Svenska Dagbladet att det inom en åskådlig framtid kommer att behövas 50 000 fler ingenjörer i Sverige.

Det är främst fråga om ingenjörer inom byggsektorn. Enligt SvD byggs det som aldrig förr och för att bygga i den takt som efterfrågas behövs det tiotusentals ingenjörer fram till år 2030.

Enligt de byggföretag som uttalar sig för SvD är det redan i dag en utmaning för byggföretagen att hitta rätt kompetens.

Fler ska utbildas, nyanlända ska få jobb och folk ska rekryteras från utlandet

Sverige försöker åtgärda ingenjörsbristen på längre sikt genom att få unga intresserade av matematik så att fler vill studera till ingenjör.

Inom branschen hoppas man också på ökat antal studieplatser för ingenjörsutbildning - 9 000 per år beräknas vara det antal som behövs.

På kortare sikt satsar Sverige på rekrytering. Tidningen Ingenjören skriver bland annat om behovet av VA-ingenjörer i Göteborgstrakten och intervjuar nyanlända som hoppas få jobba som ingenjörer så småningom.