Hoppa till huvudinnehåll

Teknologföreningens anrika nationshus kan rivas

TF:s nationshus
Teknologföreningens nationshus byggdes 1966 efter en arkitekttävling där juryn bestod av studerande. TF:s nationshus Bild: Yle/ Karin Filén urdsgjallar

Redan inom de närmaste åren kan det anrika nationshuset Urdsgjallar i Otnäs vara ett minne blott. Den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet diskuterar som bäst huruvida nationshuset fortfarande är ändamålsenligt.

Aalto-universitetets campus genomgår stora strukturella förändringar och den svenskspråkiga nationen Teknologföreningen, TF, vill hänga med i utvecklingen.

Enligt TF:s styrelseordförande Jonathan Rehn diskuterar de därför nu olika alternativ för framtiden.

- En möjlighet är att vi är kvar på samma ställe. Men i så fall borde vi renovera lite.

TF:s ordförande Jonathan Rehn
Jonathan rehn framför en inramad ruta av omålad originalvägg. TF:s ordförande Jonathan Rehn Bild: Yle/ Karin Filén tf

Dyr renovering och mycket underhållsarbete

Det handlar främst om rörrenoveringar och enligt Rehn blir det lätt dyrt eftersom rören går igenom betongen. Dessutom måste de fundera om underhållet av bygganden i dag kräver för mycket av de frivilliga som utför arbetet.

En annan möjlighet är att vi flyttar någon annanstans, och då är frågan vad som ska hända med det nuvarande huset.

- En annan möjlighet är att vi flyttar någon annanstans, och då är frågan vad som ska hända med det nuvarande huset, säger styrelseordförande Jonathan Rehn.

Ett alternativ som de nu diskuterar är att riva huset från 1966.

"Det var en gång betong", inskription på ram i TF:s nationshus.
"Det var en gång betong" "Det var en gång betong", inskription på ram i TF:s nationshus. Bild: Yle/ Karin Filén tf

Studentbostäder på tomten?

Studentnationen har fört diskussioner med både Esbo stad och studentkåren om vilka möjligheter som finns för tomten ifall huset skulle rivas.

Det här är ännu vilda spekulationer, men det skulle bli en ganska naturlig del av det här området som studentkåren vill bygga om till studentbostadsområde.

Studentkåren vill bygga studentbostäder längs Otsvängen där också tomten finns. Och enligt Rehn skulle de till exempel kunna sälja byggrätten på tomten till studentkåren.

- Det här är ännu vilda spekulationer, men det skulle bli en ganska naturlig del av det här området som studentkåren vill bygga om till studentbostadsområde.

Enligt Rehn är det också fullt möjligt att TF själv bygger studentbostäderna på tomten.

Staten ställer sig ganska vänligt till de som bygger studentbostäder.

- Staten ställer sig ganska vänligt till de som bygger studentbostäder. Man får bland annat ARA-lån och -stöd, så det går nog att göra det själv också.

TF äger både byggnaden och tomten.

Vi skulle jättegärna flytta med, vi vill vara där våra medlemmar är.

Campusets centrum flyttar norrut

Ett annat alternativ är att riva det nuvarnade nationshuset och bygga ett nytt på samma tomt. Men i och med att universitetscampusets centrum håller på att flytta längre västerut så funderar TF i fall det lönar sig att bygga ett nytt nationshus på tomten.

- Vi skulle jättegärna flytta med, vi vill vara där våra medlemmar är, säger Rehn.

Matsalen/festsalen i TF:s nationshus Urdsgjallar.
Här har många fester hållits genom tiderna! Till vardags fungerar salen som matsal. Matsalen/festsalen i TF:s nationshus Urdsgjallar. Bild: Yle/ Karin Filén urdsgjallar

Hur skulle ni finansiera ett nybygge?

- Vi håller som bäst på att utreda möjligheterna att överhuvudtaget flytta. Och antagligen skulle det vara någon form av samarbete med andra aktörer i det nya campuset.

Han säger att det precis som när TF byggde det nuvarande nationshuset också delvis kommer att handla om någon form av insamling.

Kommer ni också i framtiden att äga ert nationshus?

- Jo, men det kan vara en del av en större byggnad.

Tidigast hösten 2016 och senast våren 2017 borde vi ha ett beslut.

Ett nytt nationshus borde vara färdigt omkring 2021

Än så länge diskuterar TF:s styrelse de olika möjligheterna, men eftersom det nya campuscentret redan är på kommande så är det en ganska snabb tidtabell de har att göra med.

Teknologföreningens logo på en vägg
Teknologföreningens logo på en vägg Bild: Yle/ Karin Filén teknologföreningen

- Tidigast hösten 2016 och senast våren 2017 borde vi ha ett beslut, säger Rehn.

Han tror att universitetet troligen också kommer att ställa ett önskemål om att allt ska vara så gott som färdigt senast 2021 då universitetets nya campuscentrum öppnar.

Läs också