Hoppa till huvudinnehåll

Unga och asylsökande kan aktivera varandra i Ingå

Suomi-kahvila i Nagu.
Ny ungdomsarbetare kunde fixa aktiviteter som både Ingåungdomar och asylsökande kan delta i. Bilden är från Suomi-kahvila i Nagu. Suomi-kahvila i Nagu. Bild: Yle/Johanna Ventus nagu

Ingå vill att Ingåungdomar och unga asylsökande i kommunen ska kunna träffas. Kommunen anställer därför en ungdomsarbetare som ska jobba för just den här kontakten.

Kommunens nuvarande ungdomsarbetare tycker att det vore en bra idé att den nya ledaren ordnar evenemang och aktiviteter som når ut såväl till lokala unga som till asylsökande i sommar.

Sommaren är en tid då den vanliga ungdomsverksamheten går på sparlåga i Ingå och också i många andra kommuner. Ungdomsgården i Ingå stänger och resurserna går till lägerverksamhet och så ska de anställda ha semester.

Ingås nya ungdomsarbetare ska börja jobba redan i juni och jobba deltid i ett halvt år.

Asylsökande och Ingåunga har fått kontakt på ungdomsgården

Asylsökande från flyktingförläggningarna i Ingå har redan fått en första kontakt med ungdomsverksamheten i kommunen. Asylsökande kom i grupper och bekantade sig med ungdomsgården och dess regler samt spelade biljard med några frivilliga Ingåunga.

Efter det har många av dem börjat besöka ungdomsgården regelbundet.

Ungdomsgården i Ingå.
Ungdomsgården i Ingå är stängd under sommaren. Ungdomsgården i Ingå. Bild: Yle/Malin Valtonen unga i ingå

Det som behövs nu är aktiviteter så att både de asylsökande och de andra ungdomarna har något att göra i sommar.

- Aktiviteter både för lokala ungdomar och asylsökande tycker jag är smart integrering, säger uppsökande ungdomsarbetaren Sara Hellsten.

Tummen upp

Fredrik Österman är en av ungdomarna i Ingå som har träffat asylsökande ungdomar på ungdomsgården och bland annat spelat olika spel med dem.

Han tycker det är en bra idé med mera aktiviteter som för asylsökande ungdomar och unga i Ingå närmare varandra.

Alla gånger är det ändå inte helt lätt för ungdomarna att tala med varandra eftersom man saknar gemensamt språk.

- Vi kommunicerar mest genom att nicka till varandra och använda teckenspråk, säger Österman.

Han tycker att fotboll skulle vara en bra gemensam aktivitet för ungdomarna.

- Vi har spelat förut också och då behövs inga språk. Många ungdomar i Ingå tycker också om att spela fotboll.

Sommarjobbare hjälper till

Hellsten tycker också att den deltidsanställda ungdomsarbetaren på sommaren kunde få hjälp av ungdomarna själva.

- Man kunde anställa aktiva Ingåungdomar som sommarjobbare. De kunde få jobba med den här ungdomsarbetaren och komma med idéer.

Pengar och resursfördelning inverkar på om ungdomsverksamheten får sommarjobbare eller inte.

sara hellsten sitter vid sin dator
Sara Hellsten tror att ungdomar som är delaktiga i samhället inte sysslar med ofog och andra hyss. sara hellsten sitter vid sin dator Bild: Nina Sederlöf/Yle sara hellsten

I fjol somras jobbade en ungdomsarbetare halvtid för att aktivera ungdomarna men få deltagare kom till de aktiviteter som ordnades.

Hellsten jobbade inte vid Ingå kommun då och vet inte hur saker och ting ordnades. Hon tror att det är bra att höra med ungdomarna vad de behöver under sommaren.

- Man kunde ta med ungdomarna i planeringsstadiet och höra vad de vill ha. De känner till Ingå och ungdomarnas behov och vanor.

Delaktiga ungdomar gör inte hyss

En del ungdomar i Ingå har tidigare sysslat med ofog och i sociala medier har det klagats på okynneskörning, nedskräpning och sönderkörda gräsplaner.

I höstas skickade ungdomsarbetarna i Ingå ut en enkät till ungdomarna för att ta reda på varför sådant förekommer. Det kom fram att ungdomarna ansåg att det inte fanns tillräckligt med saker att göra och att man ogärna ville bli stämplad som grupp för att vissa individer förstör.

Det framkom också att man gärna skulle se att unga också blev noterade på positiva sätt.

Djupa spår i fotbollsplanen i Ingå efter motorcyklar och bilar.
Ifjol körde någon sönder gräsplanen vid hembygdsmuseet i Ingå. Djupa spår i fotbollsplanen i Ingå efter motorcyklar och bilar. Bild: Yle/Tove Virta förstörd gräsplan

Ungdomssidan har jobbat hårt med att höra ungdomarna och göra dem delaktiga i Ingå.

- Jag hoppas att det hjälper till att skapa en positivare anda. Den senaste tiden har jag inte hört om något ofog, förutom en incident i Aktia Arenan, säger Hellsten.

Hon tycker det är viktigt att skapa ett lokalt engagemang så att ungdomarna känner att de är delaktiga. Hon tror att det förebygger viljan att förstöra.

Satsning på uppsökande ungdomsarbete

I Ingå jobbar i dag två ungdomsarbetare heltid och en uppsökande ungdomsarbetare heltid plus en som jobbar halvtid. Dessutom satsar Ingå långsiktigt då en visstidstjänst som uppsökande ungdomsarbetare i höst blir en ordinarie tjänst.

Kommunen har som del av ungdomsgarantin haft uppsökande ungdomsarbete sedan år 2013. Kommunen har då beviljats statsbidrag för att anställa uppsökande ungdomsarbetare.

Ingå kommun har beviljats ett nytt statsbidrag på 57 000 euro för att anställa två uppsökande ungdomsarbetare från och med september i år till slutet av augusti nästa år.

Bildningsnämnden i Ingå anser att det är viktigt att kunna jobba på lång sikt med att förebygga att ungdomar slås ut. Nämnden har därför beslutat att omvandla en tidsbunden anställning till ordinarie från och med september 2016.

Också flera andra västnyländska kommuner har beviljats statsbidrag för uppsökande ungdomsarbete. Hangö får 43 800 euro, Lojo får 114 000 euro. Raseborg och Sjundeå får vardera 57 000 euro.

Läs också