Hoppa till huvudinnehåll

Antirasism och scenkonst får pris av Kulturfonden

A cappella-gruppen Fork på scenen i svarta kläder och lila scenljus.
A cappella-gruppen Fork får ett pris på 10 000 euro. A cappella-gruppen Fork på scenen i svarta kläder och lila scenljus. Bild: Fork fork,A cappella

I april delade Kulturfonden ut 16,7 miljoner euro i bidrag. I dag delar Kulturfonden dessutom ut det Stora kulturpriset samt fyra andra pris.

Svenska kulturfondens stora pris på 20 000 euro går i år till författaren Märta Tikkanen. I prismotiveringen står bland annat att ”hon har som ingen annan lyft upp kvinnornas situation och tematiken är rykande aktuell.”

Förattaren Märta Tikkanen.
Märta Tikkanen. Förattaren Märta Tikkanen. Bild: Yle/Bubi Asplund Märta Tikkanen,märta tikkanen

De andra priserna går till föreningen Ad Astra, a cappella-gruppen Fork, läraren Harriet Lindroth samt scenkonstnären Annika Tudeer som får sitt pris ur Stella Parlands minnesfond.

Föreningen Ad Astra får ett pris på 10 000 euro för sitt konkreta arbete med mångkultur och religionsdialog samt sitt arbete mot rasism. Föreningen har bland annat ordnat olika mångkulturella evenemang i skolor och arbetar för att sammanföra barn och ungdomar med olika bakgrund.

Snygga kostymer och teater

A cappella-gruppen Fork får också ett pris på 10 000 euro. Gruppen består av Anna Asunta, Mia Hafrén, Grégory Maisse, Jonte Ramsten och Kasper Ramström. I prismotiveringen nämns gruppens självironiska humor, snygga kostymer och a capella-sång som håller hög kvalitet. Fork uppskattas även i Europa och har gjort tiotals konserter bland annat i Frankrike och Tyskland.

Läraren Harriet Lindroth, som grundade Mattlidens dramaklubb Madrak, får ett pris på 10 000 euro. Dramaklubben firar snart sitt femtioårsjubileum och välkomnar alla intresserade elever mellan åldern 10 och 17. Lindroth är numera pensionerad men är aktiv inom bland annat läromedelsförfattande.

Harriet Lindroth övar trollkarlen från oz i januari 2016
Harriet Lindroth övar trollkarlen från Oz i januari 2016 Harriet Lindroth övar trollkarlen från oz i januari 2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan harriet lindroth

Priset på 5 000 euro ur Stella Parlands minnesfond går till scenskonstnären Annika Tudeer. Stella Parlands minnesfond grundades 2015 med syftet att ”vart tredje år utdela ett pris till en konstnär eller en grupp konstnärer för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet, till sin karaktär gränsöverskridande med avseende på språk, kultur eller genre och i en anda av humanism, öppenhet och gärna humor eller med anknytning till italiensk kultur.”

Tudeer grundade den tvärkonstnärliga teatergruppen Oblivia år 2000 och arbetar enligt prismotiveringen hejdlöst och lekfullt i Stella Parlands anda.

Annika Tudeer från den tvärkonstnärliga teatergruppen Oblivia på scenen.
Annika Tudeer. Annika Tudeer från den tvärkonstnärliga teatergruppen Oblivia på scenen. Bild: Antti Ahonen oblivia,föreställande konst

Läs också