Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Lägerliv i Portugal

Petra Stenman, läger i Portugal, våren 2016.
Petra Stenman på ännu ett lyckat läger i Portugal. Petra Stenman, läger i Portugal, våren 2016. Bild: Yle/Leif Lampenius Petra Stenman,stenman

I 30 år har SFI-friidrottarna tränat tillsammans i Portugal under vårsäsongen, men enligt sportchef Petra Stenman finns det en del oklara frågor inför framtiden.

Stenman är författare till veckans Förbundspennan på Yle Sportens webbplats under rubriken:

"Lägerliv i Portugal"

Årets läger börjar lida mot sitt slut och det är dags att reflektera över ännu ett utomlandsläger i Portugal.

Lägerverksamheten har nu pågått i nästan 40 år, varav 30 år i Portugal och många är de som deltagit i verksamheten. I början var utomlandslägret få förunnat - endast ett 40-tal idrottare och tränare togs med, men med åren, när det blev vanligare med utlandsresor, har lägret börjat växa.

Även till den grad i fjol och i år att SFI får se sig som en researrangör för över 100 personer. Detta har lett till att vi har börjat fundera över vart vi vill styra våra resurser.

När SFI-friidrotten i höst samlas till planeringsdagar kommer man säkerligen tänka över detta faktum grundligt. För även om det är bra att involvera många i verksamheten så är det även viktigt att satsa på kvalitet för dem som behöver det. Förhoppningsvis kommer eventuella förändringar att leda till att vår lägerverksamhet blir ännu bättre!

Men tillbaka till reflektionerna över lägret. Det har under de senaste 30 åren i Portugal fötts en hel del traditioner. Bland dem är den gemensamma SFI-middagen för alla lägerdeltagare på valborgsmässoafton. I år var lägerdeltagarna mer utspridda med sina lägerdatum, och av de 98 anmälda var 65 i Portugal på valborg och deltog middagen.

Tal hölls av Magnus Häggblom, som till hösten blir pensionerad från Vörå Idrottsgymnasium, samt av sportchefen. Vi reflekterade över att varje idrottare skriver sin egen historia och att de som var på plats gör det just nu. Magnus kom ihåg många roliga historier och incidenter som inträffat under årens lopp.

På träningsplanen var det fart och fläkt! Idrottarna sökte sig till att träna tillsammans i mindre grupper och träningen flöt på under detta läger utan större problem. Massören var välbesökt , men läkaren kunde inte stoltsera med samma bedrift - vilket är ett gott tecken under de två veckor som de var på plats.

SFI hörs och syns på ett positivt sätt i Monte Gordo under några veckor varje år och vår, och för många av våra långdistansare har idrottscentret i Vila Real blivit som ett andra hem. Man känner sig välkommen hit och man kommer gärna tillbaka.

Men det finns orosmoln på himlen. Faciliteterna börjar bli slitna och redan förra året åkte en del av tränarna runt i Portugal för att hitta nya alternativ.

Faktum är ändå att det finns få ställen som kan erbjuda bra träningsplatser för både kast, hopp löpning och speciellt långdistans. Vi vill ju vara alla samtidigt, och det ökar på kraven.

Enligt tränarnas poängsättning, som vi gjorde förra året, leder ännu idrottscentret i Vila Real. Men om ingen uppdatering sker, så kan det börja bli manbortfall, och en del börjar själva söka sig till andra ställen.

När lägret avslutas står sommaren snart inför dörren. Nu kan vi se fram emot en fin sommar med både EM och OS. Säsongen har redan inletts med terräng-FM i Vörå med positiv ton och fint väder.

Sportchefen tackar för ordet och styr kosan hem mot Finland och väntar även med spänning på att få höra senaste nyheterna från simmarnas läger i Bulgarien som avslutas i dagarna.

Petra Stenman
Sportchef, SFI

Läs också

Nyligen publicerat - Sport