Hoppa till huvudinnehåll

Gamla stan eller Gamla Borgå?

Merja Herranen.
Merja Herranen föredrar namnet Gamla Borgå. Merja Herranen. Bild: Yle/Sofia Strömgård rådhustorget i borgå

Varför heter det Gamla stan på svenska men Gamla Borgå på finska? Det undrade en lyssnare och Yle Östnyland tog reda på svaret.

Frågan om namnet Gamla stan i Borgå var Yle Östnylands webbesökare mest nyfikna på att få svaret på i Nyfiken på Östnyland. I folkmun säger man oftast Gamla stan då man syftar på den äldsta stadsdelen i Borgå, men då man svänger in till Borgå står det Gamla Borgå, Vanha Porvoo på skyltarna.

Det är svårt att säga när uttrycket Gamla stan i Borgå etablerades, säger museidirektör Merja Herranen.

– I mitten av 1800-talet när man började bygga empirestaden började man kanske kalla det Gamla Borgå.

Enligt Herranen är namnet inte hugget i sten, men själv föredrar hon Gamla Borgå och inte Gamla stan, som det heter i Stockholm.

– Jag tycker inte om namnbyten. Om man till exempel byter namn på gator så går historien bakom förlorad.

Namnbyten i marknadsföringssyfte faller inte historikern i smaken. Namnbyten anser Herranen överlag att är onödiga.

– Vi kämpade länge för namnet Stadsparken då Linnankoski-seura ville att parken skulle byta namn till Linnankoskiparken.

Het debatt på 80-talet

1988 gick debatten het och frågan om Gamla Borgå eller Gamla stan diskuterades i flera av Borgå stads organ. Det var inte bara en namndebatt, utan även språket hade betydelse. SFP ansåg att det enda rätta namnet var Gamla stan medan de andra partierna föredrog Gamla Borgå.

Vad ”stadsdel ett” skulle heta stöttes och blöttes och dåvarande Radio Östnylands lyssnare kunde ringa in till direktsändning och rösta på antingen Gamla stan eller Gamla Borgå. I en en timme lång studiodebatt röstade 58 lyssnare på Gamla stan medan enbart 3 röstade på Gamla Borgå.

Fullmäktigebeslut

Debatten gick het och flera olika namnförslag diskuterades i fullmäktige, det minns Kimmo Kajaste som satt i fullmäktige som Samlingspartiets representant.

– Det var en mystisk historia. Jag kommer i varje fall ihåg att stadsfullmäktige beslöt att det skulle heta Gamla stan på svenska och Vanha Porvoo på finska.

I dagsläget står det Gamla Borgå på infartsskyltarna, fast det egentligen borde stå Gamla stan. Därmed innebär det att staden inte har förverkligat det beslut man fattade 1988, säger Kajaste.

Varför fullmäktige ens tog upp saken till diskussion under 1980-talet kommer Kajaste inte ihåg. Men förmodligen var det en fråga om stadsplanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland